Liga prvaka: Golovi Modrića, Mandžukuća i Aničića

Juventus je u Torinu u duelu grupe D pobijedio Manchester City 1:0, a jedini gol postigao je Mandžukić u 18. minuti (AP)

Hrvatski nogometaši Mario Mandžukić i Luka Modrić, kao i bosanskohercegovački internacionalac Marin Aničić imali su uspješnu večer u Ligi europskih prvaka. Sva trojica su postigli golove, a njihovi klubovi igrača iz Hrvatske Juventus i Real Madrid upisali su pobjede kojima su potvrdili prolaz u osminu finala elitnog natjecanja „Starog kontinenta“, dok je Aničićeva Astana remizirala sa Benficom.

Modrić je prvijenac ove sezone zabilježio u Realovoj pobjedi protiv Šahtara 4:3, kojom je „Kraljevski klub“ osigurao prvo mjesto u grupi, dok je Mandžukić postigao jedini pogodak u pobjedi „Stare dame“ protiv Manchester Cityja.

Real je poveo u 18. minuti golom Cristiana Ronalda iz akcije koju je započeo Modrić. Hrvatski veznjak je sjajnim proigravanjem uposlio Garetha Balea, a ovaj produžio za Ronalda kojem nije bilo teško pogoditi za 1:0. U 51. minuti situacija je bila obrnuta. Ronaldo je asistirao, a Modrić savladao protivničkog golmana za 2:0. Dani Carvajal je u 54. povisio na 3:0, a Ronaldo je u 71. zabilježio i četvrti gol na utakmici. U samoj završnici Šahtar je postigao tri gola i umalo nadoknadio veliki zaostatak. Strijelci su bili Alex Teixeira iz jedanaesterca u 78. minuti, Dentinho u 85. i ponovo Teixeira u 88. minuti.

U drugom dvoboju iz ove grupe PSG je na gostovanju deklasirao Malmo 5:0. Pariški klub je očekivano slavio, bilo je samo pitanje koliko će golova upisati. Strijelci su bili Adrien Rabiot (3), Angel Di Maria (14, 68), Zlatan Ibrahimović (50) i Lucas (82). Za domaćine je Markus Rosenberg u 61. minuti promašio jedanaesterac. Utakmica u Malmou bila je posebna za Zlatana Ibrahimovića koji se vratio u rodni grad i dočekan je ovacijama. Ibrahimović se svojim sugrađanima odužio tako što je zakupio centralni gradski trg kako bi stanovnici Malmoa na velikom platnu besplatno mogli pratiti utakmicu.

Na tabeli grupe A vodi Real Madrid sa 13 bodova, PSG je drugi sa 10, a Šahtar i Malmo imaju po tri boda. U posljednjem kolu PSG će dočekati Šahtar, dok će u Madridu snage odmjeriti Real i Malmo.

Bez golova u Manchesteru

Juventus je u Torinu u duelu grupe D pobijedio Manchester City 1:0, a jedini gol postigao je Mandžukić u 18. minuti. Bio je to njegov drugi gol u Ligi prvaka ove sezone i to drugi protiv Citya. Mandžukić je igrao do 55. minute kada ga je zamijenio Alvaro Morata. Juventus je ovom pobjedom osigurao prolaz, a City je već ranije osigurao osminu finala.

U drugom susretu grupe Borussia Moenchengladbach je pobijedila Sevillu 4:2 i otvorila vrata prolaza u Ligu Europe. Golove za njemački sastav zabilježili su Layrs Stindl (29, 83), Fabian Johnson (68) i Raffael (78), dok su poraz španskog sastava ublažili Vitolo (82) i Banega (90+1-11m).

Na tabelivodi Juventus sa 11 bodova, Manchester City ima 9, Borussija pet, a Sevilla tri boda. U posljednjem kolu sastaju se City i Borussija, te Sevilla i Juventus.

U prvom susretu petog kola grupe B Wolfsburg je u Moskvi pobijedio CSKA 2:0 i sasvim se približio plasmanu u osminu finala. Junak susreta bio je dvostruki strijelac Andre Schurrle (67, 88).

U dvoboju između Manchester Uniteda i PSV-a nije bilo golova.

Wolfsburg je pobjedom preuzeo vodstvo na tabeli sa devet bodova, Manchester United je drugi s osam, a PSV na trećem mjestu ima sedam bodova. CSKA je posljednji sa četiri boda. U posljednjem kolu sastaju se Wolfsburg – Manchester United, te PSV – CSKA.

Remi u Kazahstanu

U grupi C Benfica i Atletico Madrid su izborili osminu finala i prije posljednjeg kola, a u posljednjih 90 minuta će u međusobnom dvoboju razriješiti pitanje pobjednika grupe.  Benfica je na gostovanju kod Astane odigrala 2:2, dok je Atletico u Madridu pobijedio Galatasaray 2:0.

Benfica je u Astani gubila 0:2, no uspjela je izjednačiti i osvojiti bod. Golove za kazahstanski sastav postigli su Patrick Twumasi (19) i Marin Aničić (31), dok je oba gola za Benficu zabilježio Raul Jimenez (40, 72).

Atletico je u Madridu pobijedio Galatasaray golovima Antoinea Griezmanna (13, 66).

Benfica i Atletico vode na tabelisa po 10 bodova, treći je Galatasaray sa četiri boda, a Astana je posljednja s tri boda. U posljednjem kolu sastaju se Galatasaray i Astana, te Benfica i Atletico Madrid.

Izvor: Agencije