Atletika: Španović i Tuka najbolji u 2015.

Ivana Španović i Amel Tuka najbolji za ovu godinu u izboru Asocijacije balkanskih atletskih federacija (AP)

Reprezentativka Srbije Ivana Španović i reprezentativac Bosne i Hercegovine Amel Tuka u srijedu navečer su proglašeni za najboljeg atletičara, odnosno atletičarku na Balkanu, prenose agencije.

U izboru Asocijacije balkanskih atletskih federacija njih dvoje su u gruzijskom Tbilisiju primili priznanje za 2015. godinu.

Bosanskohercegovački atletičar je nagradu dobio nakon što je ove godine osvojio naslov dvoranskog prvaka Balkana na 20. igrama u Istanbulu s vremenom 1:48,86.

Nakon toga, na Svjetskom prvenstvu u Pekingu osvojio je bronzanu medalju s vremenom 1:45.84.

Osim toga, Tuka je s vremenom 1:42.51 postavio najbolje vrijeme 2015. godine na 800 metara u svijetu, što je i novi balkanski rekord, koji je do sada držao hrvatski atletičar Lučano Sušanj.

Najuspješnija sezona

Španović je drugi put u karijeri izabrana za najbolju na Balkanu; bila je najbolja i 2013. godine.

“Velika mi je čast što sam ponovo dobitnica ovog priznanja, uvek je zadovoljstvo biti u društvu najboljih. Treniraću još jače i dati sve od sebe da se što duže zadržim u svetskom vrhu, da nastavim da pomeram sopstvene granice i da uvek budem u poziciji da se borim za odličja”, izjavila je po dobijanju nagrade.

Španović iza sebe ima najuspješniju sezonu u karijeri.

Osim titule evropske prvakinje u dvorani, osvojila je bronzanu medalju na SP-u u Pekingu, a u sveukupnom plasmanu Dijamantske lige zauzela je drugo mjesto.

Kada je riječ o brojkama, Španović je pomjerala granice svog najboljeg rezultata i rekorda Srbije nekoliko puta ove godine, tako da je u dvorani zabilježila 6,98 metara, dok je na otvorenom granicu od sedam metara preskakala nekoliko puta, uključujući i rekord 7,02 metra u Cirihu.

Izvor: Agencije


Povezane

Svijet ga je upoznao u Monte Carlu. Na mitingu Dijamantne lige postao je vlasnik najboljeg rezultata svijeta i rekorder Balkana.U Pekingu je osvojio prvu svjetsku medalju za Bosnu i Hercegovinu ali i oduševio sunarodnjake skromnošću i jednostavnošću.Sa 24 godine, i svjetskom bronzom oko vrata, Amel Tuka ime je, koje u svijetu atletike danas znaju svi.

Published On 09 Sep 2015

Prvi miting Dijamantne lige nakon Svjetskog prvenstva održan je u Cirihu, gdje je novu pobjedu u skoku u dalj ostvarila Ivana Španović sa novim ličnim rekordom od 7 metara i 2 centimetra. 

Published On 04 Sep 2015
Više iz rubrike SPORT
POPULARNO