Kenijskim atletičarima prijeti suspenzija

Kenija, najtrofejnija nacija na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u atletici, u strahu je od suspenzije Svjetske atletske federacije.

Kenijski atletičari na SP-u u Pekingu oduševili su svijet. Bili su najuspješnija reprezentacija, sa 16 medalja, od kojih je sedam bilo zlatnih. Iza sebe Kenija je ostavila velesile, poput Amerike i Rusije.

Nakon što je Svjetska atletska federacija prošle sedmice suspendirala Rusiju, u Keniji se boje da bi mogli biti sljedeći na udaru.

Nenadoknadiva šteta za sportiste

Svjetska antidoping agencija VADE već je obavijestila Kenijce da im prijeti četverogodišnja suspenzija, što bi podrazumijevalo i zabranu učešća na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru iduće godine.

“Ako kenijska Atletska federacija nije odlučna, ili nije dovoljno spremna da suzbije korištenje dopinga, onda će IAAF poduzeti mjere. Ukoliko se poduzmu mjere i Kenija bude suspendirana, bit će to velika, nenadoknadiva šteta za sportiste”, rekao je Wilson Kipsang, pobjednik Londonskog maratona.

U Keniji je atletika sport broj jedan. Najuspješniji su u trčanju, posebno na duže staze. Međutim, što zbog nedovoljne informiranosti, što zbog prevelike želje za uspjehom i izlazom iz siromaštva, kenijski atletičari često su u prošlosti posezali za nedozvoljenim sredstvima, no u posljednje vrijeme taj trend je opet u porastu.

“Mislim da je to do sada bio neki podnošljivi nivo, ali u zadnje vrijeme povećava se broj onih kojima je nađen doping u krvi i to je preraslo u veliki problem”, kaže Colm O'Connel, trener Davida Rudishe.

‘Veliki i mali’

U posljednjih nekoliko godina 33 kenijska atletičara „pala“ su na doping testovima. Neki od najuspješnijih sportista ove države smatraju da je za ovo najodgovorniji kenijski Atletski savez.

“Ukoliko su čelni ljudi korumpirani, kako onda očekivati da budu disciplinirani. Ako veliki krše pravila, naravno da će to raditi i mali”, izjavio je Moses Kiptianu, bivši prvak svijeta na 3.000 metara s preponama.

Sve intenzivnija globalna borba protiv dopinga se nastavlja. Svjetska antidoping agencija uveliko provodi svoju istragu. Probleme u kenijskoj atletici istražuje i policija te države.

Izvor: Al Jazeera