Namjerni promašaj penala, rijedak prikaz fair-playa

Trenutak kada je Mamedov poslao loptu pored gola Intera (Screenshot / YouTube)

Piše: Ibrahim Sofić

Šta je bitno u nogometu? Postići gol više od protivnika? To svakako jeste, ali ne po svaku cijenu, smatraju sugovornici Al Jazeere koji su komentirali jedan, u današnje vrijeme, kada igrači često glume da su faulirani, nesvakidašnji potez.

Igrač sredine terena Qarabaga, prvoligaša iz Azerbejdžana, Elvin Mamedov namjerio je promašio jedanaesterac protiv Intera iz Bakua, na sugestiju svog trenera. Kazneni udarac je dosuđen u 90. minuti kod rezultata 2:0 za Qarabag, a sudija je vjerovao da je golman Intera oborio igrača Qarabaga.

Nakon što je Mamedov namjerno poslao loptu pored gola, protivnički igrači su mu aplaudirali, a on je kasnije rekao kako je to prikaz fair playa, te da to nije ništa neobično.

Pitanje razvoja situacije

Nekadašnji reprezentativac Hrvatske i višegodišnji igrač engleskog Liverpoola, grčkog Panathinaikosa i zagrebačkog Dinama Igor Bišćan smatra kako svakako treba pohvaliti ovakav potez Mamedova.

„Teško je generalno govoriti i svaki slučaj je priča za sebe. Svakako treba pohvaliti potez igrača, sportaša koji se, u situaciji kada može nekakvu korist dobiti za sebe, odluči na takav potez“, navodi on i dodaje kako je ipak treba spomenuti pitanje okolnosti.

„Pitanje je kada se desio taj potez u toku meča, te da li bi tako uradio da je rezultatski situacija bila drugačija. No, svakako takve stvari, ipak, treba pohvaliti i promovirati. Sa pojavom kladionica se puno toga negativnog počelo vezati za naš sport, nogomet, tako da je svaka takva pojava dobrodošla.“

Hrabar potez

Slično razmišlja i Jasmin Mujdža, bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine i nekadašnji igrač Hajduka, Rijeke, Splita…

I on smatra kako je riječ o rijetkom, hrabrom potezu, ali i da je bitan dio važnost utakmice i rezultat.

„Na primjer, kod rezultata 5:0 za njegovu ekipu to nije problem uraditi, jer ne bi trebalo biti posljedica. Sa druge strane, kod 0:0 i to u 90. minuti važne utakmice uraditi tako nešto treba velika hrabrost i poštenje“, rekao je.

„Da bi fudbaler učinio takvo nešto, potrebno je imati u sebi veliku dozu hrabrosti i karaktera. Radi toga igrač može biti osuđivan u svome okruženju, pogotovo ako se radilo o važnoj utakmici. Igrače bez karaktera, takozvane pokvarenjake to ne dira i oni bi to [postizanje gola iz Mamedove situacije] bez srama odradili.“

Dešavanja u Europi

Zlatan Nalić, koji velike zasluge ima kao trener-konsultant za činjenicu da je mlada reprezentacija Švedske osvojila ove godine naslov europskog prvaka, pozdravlja potez azerbejdžanskog nogometaša i njegovog kluba, ali ističe na nešto drugačiju praksu u europskim ligama.

„Za mene je to dosta potez koji možda i nije trebao da se desi. Ako nije bilo penal, dovoljno je sudiji reći da nije bio penal. To se dešavalo nekoliko puta, na primjer, u njemačkoj Bundesligi i nema potrebe da se uopšte šutira. Sudija ima pravo da poništi odluku ukoliko je ekipa, koja je dobila penal priznala, da to nije tako“, ističe u razgovoru za Al Jazeeru.

Navodi kako, iako je Bosanac i Hercegovac, dolazi iz Švedske u kojoj je dobio kompletnu edukaciju i afirmaciju i gdje je fair-play na izuzetno visokom nivou. Na pitanje da li bi slično reagovao kao Mamedov ili njegov trener, odgovara:

„Milion posto bi bilo tako, ako ne bi bio penala. Ako je toliko očito, uvijek bih reagovao i pristupio fair-playu. Ne bi mi bilo drago dobiti penal koji je za ismijavanje.“

Smisao sporta

Potez Mamedova rijedak je primjer poštene igre na zelenom terenu, gdje su, dosta često, bitniji novac, zarada i trijumf bez obzira na način do kojeg se do njega dođe. Nove generacije nogometaša i nogometašica stasavaju u vrijeme kada je bitnije biti dobro plaćen, a ne standardni član početnog sastava nekog kluba.

Bišćan smatra kako je neophodno, već od djetinjstva, male nogometaše učiti kako se sport treba bazirati na poštenju.

„Tako treba raditi kako bi sport, jednostavno, ispunio svoj smisao. Nije lako kad je danas sport, a posebno nogomet, postao veliki biznis i ima milijardu raznih utjecaja na  gledatelja, nogometaša… Teško je, nekada, ostati priseban i razmišljati razumno“, ističe bivši hrvatski as.

„O tome treba raditi veoma rano. Bit sporta je pobijediti što poštenije, a ne po svaku cijenu. Nažalost, mladi imaju mnogo negativnih primjera.“

Izvor: Al Jazeera