Mediji: Sepp Blatter suspendiran na 90 dana

Sepp Blatter je nedavno odbio pozive glavnih sponzora svjetske kuće nogometa da odmah odstupi sa dužnosti (EPA)

Etički komitet Međunarodne nogometne federacije privremeno je suspendirao predsjednika FIFA-e Seppa Blatter.

Suspenziju još mora potvrditi njemački sudija Hans Joachim Eckhert, predsjednik Etičkog komiteta FIFA-e, saznaju mediji.

Etički komitet je održala sastanak nakon što je ove sedmice švicarsko tužilaštvo otvorilo krivičnu istragu protiv Blatter zbog 1,3 miliona eura koje je dao predsjedniku Evropske nogometne federacije Michelu Platiniju.

Klaus Stoehlker, koji je bio Blatterov savjetnik, kazao je da Etički komitet donio odluku, a da će naredni koraci tek biti viđeni.

On je rekao da nije nađeno ništa što bi se moglo upotrijebiti protiv Blattera.

“Predsjednik Blatter je još na tronu, ali ovo je jako teška situacija i nije dobra za nogomet”, kazao je on.

Sponzori traže ostavku

Blatter je nedavno odbio pozive glavnih sponzora svjetske kuće nogometa da odmah odstupi sa dužnosti, zbog istrage koju je protiv njega pokrenulo švicarskog tužilaštvo.

Coca-Cola Co, McDonald's, Visa i Budweiser zatražili su odlazak Blattera.

No, Švicarac, koji se nalazi na čelu FIFA-e od 1998. godine, preko svog američkog advokata je poručio kako se nema namjeru povući prije februara sljedeće godine, kada će biti održani novi izbori za predsjednika FIFA-e.

Afera u samom vrhu FIFA-e buknula je krajem maja, kada je, uoči kongresa u Cirihu, uhapšeno njenih sedam visokih dužnosnika.

Iako je Blatter dobio novi četverogodišnji mandat na mjestu predsjednika, samo nekoliko dana potom je objavio kako podnosi ostavku te je određeno kako će novi izbori za predsjednika FIFA-e biti održani uskoro.

Izvor: Agencije