Kamenovan autobus s nogometašima Srbije u Tirani

U Tirani je u ponedjeljak navečer kamenovan autobus koji je od aerodroma prevozio nogometaše Srbije do hotela, potvrdio je Tanjugu potprjedsednik Fudbalskog saveza Srbije Savo Milošević.

U napadu nije bilo povrijeđenih, dok je razbijeno nekoliko stakala na autobusu.

“Na putu od 16 kilometara od aerodroma prolazili smo kroz Špalir ljudi. Ono što moram da primetim da je policija učinila sve da nas zaštiti. U jednom trenutku poletele su kamenice, od čega jedna vrlo velika, koja je udarila na treće sediste otprilike”, izjavio je predsjednik FSS-a Tomislav Karadžić.

“Utakmica može biti dovedena u pitanje, jer ako se to desilo sada, kako će biti na utakmici… Policija Albanije obećava da će sve ipak biti u redu. U hotel ‘Sheraton’ večeras treba da stignu i predstavnici Fudbalskog saveza Albanije”, rekao je on za Radio-televiziju Srbije.

Bez pasoške kontrole

Nogometaši Srbije su sa piste aerodroma u albanskoj prijestonici pravo otišli u hotel.

Policija je sve blokirala, ali su napadači i pored toga uspjeli bacati kamenje na autobus.Autobusi su bili postavljeni tik uz avion, a na putu do hotela gdje je smještenena selekcija Srbije bio je zaustavljen saobraćaj te su ulice bile puste.

Nogometna reprezentacija Srbije doputovala je u srijedu u Tiranu čarter letom iz Beograda, a Albanci su ispoštovali dogovor i odmah sa aerodromske piste organizirali autobuski prevoz gostiju direktno do hotela.

Ekspediciji Srbije omogućen je prolaz bez pasoške kontrole.

Kako je ranije javio izvještač Tanjuga, bukvalno na svakih dvadesetak metara pored puta nalazili su se pripadnici policije, koji su osiguravali da selekcija Srbije stigne bezbjedno u hotel u centru Tirane, gdje će prenoćiti do odlaska u Elbasan.

U četvrtak utakmica u Elbasanu

U pratnji policije, reprezentativci Srbije bezbjedno su stigli u hotel.

“Pobeda Srbije bila bi najbolji odgovor na kamenice”, rekao je kratko selektor Radovan Ćurčić.

“Mi znamo na koji način i kako treba da odigramo. Daćemo sve od sebe. Došli smo da igramo fudbal”, poručio je kapiten “Orlova” Branislav Ivanović.

Utakmica između Albanije i Srbije, u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo iduće godine u Francuskoj, bit će odigrana u četvrtak u Elbasanu s početkom u 20:45 sati.

Oko 13.000 ljubitelja nogometa moći će pratiti ovu utakmicu uživo na stadionu u Elbasanu, koji je udaljen oko 50 kilometara od Tirane, dok je interes za ulaznice bio 12 puta veći.

Prema riječima predsjednika Nogometnog saveza Albanije Armanda Duke, oko 150.000 ljudi izrazilo je interes da kupi kartu za ovu utakmicu.

Na trgovima svih većih gradova u Albaniji, ali i na Kosovu, postavljeni su veliki ekrani, kako bi ljubitelji nogometa mogli pratiti ovu utakmicu.

Helikopteri protiv dronova

Za bezbjednosti će brinuti oko 2.000 policajaca, dok će tri helikoptera kružiti iznad stadiona u Elbasanu i paziti da se ne pojavi neki dron, kao što je to bio slučaj u Beogradu prošle godine.

Albanska policija je u srijedu ujutro uhapsila Ismajla Morinu zbog ilegalnog posjedovanja vatrenog oruža.

Morina je prošle godine preuzeo odgovornost da je pustio dron na utakmici Srbija – Albanija u Beogradu.

Ta utakmica je prekinuta i kasnije registrirana rezultatom 3:0 za Albaniju, zbog napada navijača Srbije na nogometaše Albanije.

Organi reda u Albaniji kažu da preduzimaju sve mjere da se slični incidenti ne ponove u Elbasanu.

Premijer Albanije Edi Rama i albanski reprezentativci smiruju tenzije.

Šansa za direktan plasman

Oni su ranije u srijedu pozvali ljubitelje nogometa da dostojanstveno dočekaju reprezentaciju Srbije.

Albanija bi ako pobijedi Srbiju u Elbasanu i definitivno osigurala direktan plasman na EURO 2016.

“Mislim da su sportske tenzije veće nego prije godinu dana, jer za Albaniju je jako važno da pobijedi u ovoj utakmici“, izjavio je Skhelzen Maliqi, savjetnik albanskog premijera.

“Ovo je jedinstvena prilika da se Albanija prvi put direktno kvalificira na Evropsko prvenstvo. S druge strane, i Srbija je motivirana da se dokaže, iako je bez šansi za plasman na EP. Publika je naelektrizirana i volio bih da pobijedi sportski duh i da bude dobra utakmica. Jako je važno i za politiku, ne samo za srpsko-albanske odnose, nego i za cijelu regiju, da se ova priča vijekovnih tenzija među Srbima i Albancima smanji, ili totalno eliminira, kako bismo imali mirnu situaciju u cijeloj regiji”, kazao je Maliqi.

Protestna nota ambasadoru

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo je u srijedu navečer ambasadoru Albanije u Beogradu Iliru Bocki protestnu notu povodom incidenta u Tirani.

Kako je navedeno u saopćenju, u MSP Srbije je hitn pozvan Bocka kako bi mu bila uručena protestna nota.

Uprkos činjenici da je riječ o utakmici visokog rizika, ovaj incident svjedoči o ozbiljnim propustima nadležnih službi Albanije u organizaciji ove utakmice, navedeno je u saopćenju.

“Republika Srbija očekuje i zahteva da se fudbalskoj reprezentaciji Srbije omogući potpuno bezbedni dalji boravak u Albaniji i nesmetano odigravanje utakmice”, ističe se u saopćenju.

Srbija, također, očekuje da počinioci ovog incidenta budu u najkraćem roku pronađeni i odgovarajuće kažnjeni.

Izvor: Al Jazeera i agencije