EURO: Slovenija u baražu, Rusiji direktan plasman

Reprezentacija Rusije izborila je direktno učešće na EURO-u naredne godine savladavši večeras u Moskvi selekciju Crne Gore (AP)

Nogometna reprezentacija Slovenije osvojila je treće mjesto kvalifikacijske grupe E, te će se za plasman na Europsko prvenstvo naredne godine boriti u doigravanju narednoga mjeseca. Slovenci su večeras sa 2:0 kao gosti savladali San Marino, dok su njihovi rivali u borbi za treće mjesto – Litvanija i Estonija doživjeli poraze.

Već odranije je poznato da su iz ove grupe direktan plasman na EURO naredne godine izborile Engleska i Švicarska.

I Slovačka ide direktno na EURO. Slovaci su večeras uvjerljivo savladali Luksemburg sa 4:2, dok je Španija sa 1:0 pobijedila Ukrajinu koja je bila u konkurenciji za drugo mjesto. Španci sa 27 i Slovaci sa 22 osvojena boda iz grupe C idu u Francusku, a Ukrajina u doigravanje.

Reprezentacija Rusije izborila je direktno učešće na EURO-u naredne godine savladavši večeras u Moskvi, u posljednjem kolu grupe G, selekciju Crne Gore sa 2:0.

Izabranici selektora Leonida Sluckog zauzeli su drugo mjesto u grupi iza Austrije, a ispred glavnog konkurenta Švedske.

Šveđani su kod kuće u Štokholmu pobijedili Moldaviju istim rezultatom (2:0), ali su ostali trećeplasirani sa dva boda manje od Rusije i morat će u doigravanje, dok je Austrija u Beču rutinski slavila sa 3:0 protiv Lihtenštajn za čak devetu pobjedu u grupi i superiorno osvajanje prvog mjesta.

Na EURO su se do sada plasirale reprezentacije Islanda, Češke, Belgije, Velsa, Španije, Slovačke, Njemačke, Poljske, Engleske, Švicarske, Sjeverne Irske, Rumunije, Austrije, Rusije, Italije, Portugala i Albanije, te Mađarska kao najbolja trećeplasirana ekipa.

Sa 13 postignutih golova najbolji strijelac kvalifikacija je Bayernov napadač, Poljak Robert Lewandovski.

Grupa C

Večerašnji rezultati: Ukrajina – Španija 0:1 (Gaspar 22), Luksemburg – Slovačka 2:4 (Mutsch 62, Gerson 65 penal/ Hamšik 24, Nemec 29, Mak 31, Hamšik 90), Bjelorusija – Makedonija  0:0.

Konačni poredak: Španija 27, Slovačka 22, Ukrajina 19, Bjelorusija 11, Luksemburg 4, Makedonija 4.

Grupa E

Večerašnji rezultati: Litvanija – Engleska 0:3 (Barkley 29, Kane 35, Oxlade Chamberlain 63), Estonija – Švicarska 0:1 (Klavan 90+4 autogol), San Marino – Slovenija 0:2 (Cesar 54, Pečnik 75).

Konačni poredak: Engleska 30, Švicarska 21, Slovenija 16, Estonija 10, Litvanija 10, San Marino 1.

Grupa G

Večerašnji rezultati: Rusija – Crna Gora 2:0 (Kuzmin 33, Kokorin 37. penal), Švedska – Moldavija 2:0 (Ibrahimović 24, Zengin 48), Austrija – Lihtenštajn 3:0 (Arnautović 12, Janko 54, 57).

Konačni poredak: Austrija 28 bodova, Rusija 20, Švedska 18, Crna Gora 11, Lihtenštajn 5, Moldavija 2.

Izvor: Al Jazeera i agencije