Rekordna zarada Bundeslige

Prihodi klubova rastu desetu godinu uzastopce (Reuters)

Njemačka nogometna Bundesliga i prošle sezone se pokazala pravom ‘tvornicom novca’.

Njemački nogometni prvoligaši i drugoligaši su prošle sezone zaradili rekordnih 2,45 milijardi eura, što je 12 posto više nego sezonu ranije.

Prihodi 36 profesionalnih klubova tako rastu već desetu godinu uzastopce, prenosi Hina.

Primjera radi, prije deset godina klubovi su zaradili milijardu eura, u sezoni 2008/09. prvi put je probijena granica od dvije milijarde eura, prošle sezone 2,45 milijardi, a očekuje se kako će se ove sezone zarada sasvim približiti tri milijarde eura.

“Njemački profesionalni nogomet je posljednjih godina doživio veliki uspon. Ovo će stvoriti temelj za poslovanje klubova i finansiranje mnogobrojnih aktivnosti koje obavljaju za dobrobit društva u cjelini,” kazao je izvršni direktor Njemačke nogometne lige (DFL) Christian Seifert.

Poslovanje sa zaradom

Zanimljivo je da je čak 13 od 18 prvoligaša prošle sezone poslovalo sa zaradom, kao i 24 od 36 klubova prve i druge lige.

Po zaradi klubova Bundesliga se ne može mjeriti s elitnom razredom engleskog nogometa, gdje su premierligaši u prošloj sezoni imali prihode veće od tri milijarde eura, no daleko je ispred Primere, Serie A i Le Championnata.

“Njemačka je jedina zemlja u kojoj se nacionalno prvenstvo i nacionalna reprezentacija razvijaju paralelno,” dodao je Seifert.

Prošle sezone prosjek gledanosti bundesligaških utakmica je bio 42.609 gledatelja, što je 90 posto ukupnog kapaciteta stadiona. Druga liga je imala prosjek od 17.853 gledatelja po susretu.

Izvor: Agencije