Katar: Makedonija pobijedila BiH 25:22

Rukometaši Španije, Katara, Hrvatske i Makedonije osigurali su plasman u osminu finala Svjetskog prvenstva u Kataru nakon što su danas ostvarili treće pobjede.

U susretu 3. kola B grupe Svjetskog prvenstva u Kataru hrvatska rukometna reprezentacija je pobijedila Iran s 41:22 (19:13), ostvarivši tako i treću pobjedu na natjecanju.Makedonija je bila bolja od BiH 25:22. Slovenija je izgubila od domaćeg Katara 29:31.

Španci su u prvom meču trećeg kola A-grupe pobijedili Čile sa 37:16.

Prvu pobjedu na turniru ostvario je Brazil, koji je slavio nad selekcijom Bjelorusije sa 34:29.


Makedonija –  BiH 25:22

Reprezentativci BiH su izuzetno loše otvorili utakmicu, što su Makedonci iskoristili i u sedmoj minuti vodili rezultatom 4:0.

Od još lošijeg rezultata reprezentaciju BiH je spasio samo golman Benjamin Burić, koji je imao nekoliko odličnih odbrana.

Prvi šut prema golu Makedonije uputio je Muhamed Toromanović tek u osmoj minuti. On je svojim golom smanjio rezultat na 4:1.

Tri minute kasnije Makedonci su imali pet golova razlike, kod rezultata 4:1.

Uslijedio je period bolje igre BiH, koja je uspjela doći do potpunog preokreta i golom Ivana Karačića povela rezultatom 7:6.

Makedonci su potom ponovo preuzeli konce utakmice u svoje ruke.

U 23. minuti su poveli s dva gola razlike (9:7). Četiri minute kasnije Makedonije ide na +3 (11:8), da bi Alen Ovčina i Duško Čelica smanjili na 11:10 i to u trenucima dok je BiH imala igrača manje. 

Igrači su na odmor otišli kod rezultata 13:11 za Makedoniju. 

BiH je iskoristila igrača više na početku drugog poluvremena pa je Prce u prvom napadu smanjio vodstvo Makedonije na 13:12. U četvrtoj minuti Senjamin Burić je izjednačio na 13:13. U osmoj minuti drugog poluvremenu utakmica je nakon gola Josipa Perića ponovo bila u egalu (15:15). 

U 13. minuti drugog poluvremena tandem Perić-Burić je opet napravio sjajnu akciju za drugo vodstvo BiH na utakmici rezultatom 18:17. Makedonci vraćaju vodstvo u 17. minuti utakmice, a već u narednom napadu odlaze na +2 (20:18).

Šest minuta prije kraja BiH je smanjila rezultat na gol zaostatka (22:21). Dva gola prednosti Makedoncima je vratio Lazarov sa sedam metara. Bio je to njegov treći gol na meču, ali nijedan nije postigao iz igre.

Do kraja susreta Makedonci su uspjeli iskontrolisati utakmicu i upisati novu, treću pobjedu na prvenstvu. BiH je ostala na jednoj pobjedi, onoj iz prvog kola protiv Irana. 

Rukometaši Bosne i Hercegovine i Makedonije u ponedjeljak su igrali prvi regionalni derbi na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Makedonci i dalje imaju stopostotan učinak do sada, a Bosna i Hercegovina pobjedu i dva poraza.

Bosna i Hercegovina je još porazom od Austrije sebi otežala put prema osmini finala.


Hrvatska – Iran 41:22

U susretu trećeg kola B grupe izababranici Slavka Goluže su u Dohi deklasirali Iran 41:22 (19:13), zadržavši vodstvo na vrhu tabele s maksimalnih šest bodova.

Hrvatska nije imala problema protiv najslabije ekipe iz grupe B, a Goluža je uspio i odmoriti veći dio igrača iz prve postave.

Mirko Alilović uopće nije ulazio u igru, baš kao ni Ivan Čupić i Damir Bičanić, dok su Domagoj Duvnjak, Igor Vori i Marko Kopljar već dio utakmice prosjedili na klupi.

Priliku je sjajno iskoristio Filip Ivić, koji je sakupio čak 19 obrana.

Zlatko Horvat je bio najefikasniji sa 12 golova, Ivan Slišković i Igor Karačić su zabili po pet golova, a Ivan Ninčević četiri gola. Prve minute na prvenstvu je upisao i Ilija Brozović, a zanimljivo svi hrvatski igrači koji su nastupili upisali su se među strijelce.

Kod Iranaca najefikasniji je bio Sajad Esteki sa šest golova.

Hrvatska je utakmicu dobila formulom – čvrsta odbrana, raspoloženi golman i brza kontra i polukontra. Već u prvom poluvremenu hrvatski rukometaši su zabili 19 golova, a u drugom dijelu su dodali još 23 gola.

Iran je uspio zaprijetiti tek početkom drugog poluvremena kada se sa minus sedam ‘prišuljao’ na tri gola zaostatka (20:17), no hrvatski rukometaši su se vrlo brzo uozbiljili i serijom 102 pobjegli na 3019 i razriješili sve moguće dvojbe, ukoliko ih je uopće bilo.

U utorak je dan odmora, a u susretu četvrtog hrvatski rukometaši će u srijedu odmjeriti snage protiv Makedonije i bit će to, po svemu sudeći, borba za prvo mjesto u grupi.

HRVATSKA: Alilović, Ivić; Vori 1, Horvat 12 (3), Duvnjak 3, Čupić, Bičanić, Gojun 1, Štrlek 3, Kopljar 2, Musa 2, Brozović 1, Stepančić 3, Karačić 5 (1), Ninčević 4, Slišković 5.

IRAN: Barkhordari, Heidarirad; Masaeli 2, A.Esteki 2, Sekenari 1, Kazemi 1, S.Esteki 6, Nadri 1, Abouei 1, Heydarpour 2, Rajabi, Sadeghi 1, Bijari 2, Karamian¸ Kiani 2, Alireza 1

SEDMERCI: Hrvatska 4 (4), Iran –

ISKLJUČENJA: Hrvatska 6 minuta, Iran 6 minuta

DVORANA: Duhail Handball Sports Hall

Izvor: Al Jazeera i agencije