Predsjednik Galatasaraya na grobu ubijenog navijača

Turski košarkaši su se pod jakom policijskom pratnjom uputili direktno u hotel Hyatt (Anadolija)

Predsjednik Galatasaraya Duygun Yarsuvat položio je cvijeće na grob Marka Ivkovića, navijača Crvene zvezde koji je ubijen 21. novembra u Istanbulu u incidentu koji se desio za vrijeme košarkaške utakmice ova dva tima, ispred hale u kojoj je meč igran.

Na Novo bežanijsko groblje, Yarsuvat je u pratnji policijske pratnje, otišao zajedno sa predsjednikom KK Crvena zvezda Nebojšom Čovićem i ambasadorom Turske u Beogradu Mehmet Kemal Bozayem.

Yarusvat je doputovao danas u Beograd, zajedno sa košarkaškim timom Galatasaraya, koji će večeras od 21 sat, u Kombank areni, igrati meč trećeg kola TOP 16 Eurolige. 

Policijska pratnja

Veliki broj pripadnika policije otpratio je u hotel košarkaše turskog Galatasaraya, koji su čarter letom iz Istanbula stigli u Beograd, gdje večeras igraju protiv Crvene zvezde u utakmici visokog rizika.

Ekipu iz Istanbula, na čelu sa trenerom Erginom Atamanom, ali i srpskim igračima Zoranom Ercegom i Vladimirom Micovom, dočekao je direktor Crvene zvezde Davor Ristović.

Policajci, uniformisani i u civilu, blokirali su dio aerodroma, javlja Tanjug, a delegacija Galatasaraya, u dva autobusa, uz jako policijsko obezbjeđenje ispraćena je do hotela.

Na dijelu autoputa do aerodroma policija je raspoređena na svakih stotinjak metara.

Mjere sigurnosti u Beogradu su na najvišem mogućem nivou, a već od jutros policija je pojačala kontrole na prilazima glavnom gradu Srbije.

Osim pripadnika Žandarmerije i beogradske policije, u pripravnosti su i Specijalna antireroristička jedinica te Protivterorističke jedinica.

U ulicama oko Kombank arene, kao i na putu od hotela gdje su smješteni igrači Galatasaraya dodatno su angažirani i policajci u civilu.

Utakmica između Crvene zvezde i Galatasaraya biće pod posebnim nadzorom i Eurolige.

Ulaznice rasprodane

Duel Zvezde i Galatasaraya iščekuje se sa ogromnim interesiranjem pošto su ulaznice za Kombank arenu rasprodane još u srijedu za manje od dva sata.

Susret srpskog i turskog kluba proglašen je utakmicom visokog rizika, nakon što je u novembru uoči meča dva tima u Istanbulu u grupnoj fazi elitnog takmičenja ubijen navijač Marko Ivković.

Euroliga je zbog toga ranije odlučila da zabrani turskim navijačima dolazak u Beograd.

Rukovodstvo srpskog kluba u saradnji s nadležnim organima navodi da je preduzelo opsežne mjere sigurnosti kako bi meč protekao u najboljem redu.

Apel navijačima uputio je i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, kao i kapiteni timova, Luka Mitrović i Sinan Guller, kako se tragedija iz Istanbula nikad ne bi ponovila.

“Na današnjem meču moramo da pokažemo dostojanstvo i pravo sportsko navijanje. Apelujem na sve navijače da pre, tokom i nakon utakmice svojim ponašanjem pošalju poruku da za nasilje nema mesta u sportu i da tragičan događaj, kao što je ubistvo Marka Ivkovića, više nikada i nigde ne sme da se ponovi”, poručio je Udovičić.

Odavanje počasti ubijenom navijaču

Predsjednik Crvene zvezde Nebojša Čović također je naveo da je klub u saradnji sa državnim organima sve učinio da utakmica visokog rizika protiv Galatasaraya prođe u najboljem redu i pozvao navijače da budu u granicama ”fair playa”.

“Mere bezbednosti su povećane i moramo da se uskladimo toj situaciji. Zvezda je plasmanom u Top 16 ostvarila cilj, međutim, to ne znači da smo bez ambicija i ne interesuju nas pritisci javnosti jer ne želimo da oni opterete trenera, igrače i upravu. Svi smo na istom zadatku i hoćemo da utakmica protekne bez problema”, rekao je Čović.

Predsjednik Galatasaraya Duygun Yarsuvat će položiti cvijeće na grob ubijenog Zvezdinog navijača Marka Ivkovića.

Yarsuvat, koji će ići zajedno sa timom na utakmicu u Beograd, kazao je ranije za Al Jazeeru da je pritisak između dvije države smanjen te poslao poruku Zvezdinim navijačima.

Meč između Crvene zvezde i Galatasaraya igra se večeras u 21 sat.

Izvor: Al Jazeera i agencije