Predsjednik Galatasaraya ide na grob Zvezdinog navijača

'Isti dan kad krećemo za Beograd, počinje suđenje osumnjičenom za ubistvo navijača', navodi predsjednik Galatasaraya (Al Jazeera)

Razgovarao: Barış Kuyucu

Ubistvo navijača Marka Ivkovića, koje se dogodilo uoči utakmice Galatasaraya i Crvene zvezde u Istanbulu, stvorilo je probleme između dvije države -Turske i Srbije, no predsjednik Galatasaraya Duygun Yarsuvat rekao je za Al Jazeeru da taj događaj neće naštetiti historijskim vezama dva naroda.

Yarsuvat, koji će ići zajedno sa timom na utakmicu u Beograd, kaže da je pritisak između dvije države smanjen te poslao poruku Zvezdinim navijačima.

  • Ubistvo navijača Marka Ivkovića potreslo je mnoge. Šta u Beogradu namjeravate uraditi i kao predsjednik Galataraya, ali i kao jedan iskusan advokat?

– Kontaktirao sam predsjednika Zvezde i poslije toga slučaja, ali i prije ove utakmice. Poslao sam pismo i on je ljubazno odgovorio. Zatim je pristupio i naš ambasador. Razgovaralo se i sa premijerom. Odluka ‘persona non grata’ je poništena. Smrt Marka Ivkovića nas je sve rastužila. Bila je razlog ostalih incidenata. To je jedan neprijatan događaj koji nema veze sa sportom. Nasilju nije mjesto u sportu. Zanimljiva stvar: isti dan kad krećemo za Beograd, bit će održano prvo ročište na suđenju onome koji je uhapšen zbog Ivkovićevog ubistva.

  • Predsjednik Zvezde Nebojša Čović pozvao Vas je u Beograd. Prihvatili ste poziv. Jeste li planirali zajedničke aktivnosti ili izjavu prije utakmice?

– Na konferenciji za novinare doći ćemo Ataman, predsjednik Zvezde Čović i njihov trener [Goran Radonjić]. Nećemo odgovarati na pitanja novinara, nego dati izjave. Poslije ćemo ići na grob Marka Ivkovića, zajedno sa predsjednikom Zvezde, položiti cvijeće i održati minutu šutnje. Poslije ćemo zajedno na utakmicu.


Osnivači Galatasaraya [Al Jazeera Turk]

  • Imate li plan kako smanjiti pritisak na Vašu košarkašku ekipu prije utakmice?

– Euroleague je zahtijevala od nas da izađemo na utakmicu sa transparentom na kojem će pisati “Nema mjesta neredima u sportu”. Ne znam hoće li nam sve to pomoći ili neće. Ipak bih se požalio na Euroleague, jer se nisu pripremili kako treba. Ova se utakmica mogla odigrati na nekom drugom mjestu. Na primjer, mogli smo odigrati te dvije utakmice u Švicarskoj.

  • U Galatasarayu igraju tri košarkaša  koji su srpski državljani. U puno drugih klubova su igrači iz Srbije i oni u Turskoj igraju bez ikakvih problema godinama. Šta biste sugerisali da se riješi nesporazum između dvije države, koje imaju historijske veze?

– Nije to samo sada da kod nas igraju srpski košarkaši. I na ovoj fotografiji, koju i Vi vidite, nalaze se dva Srbina. To su osnivači kluba Galasataraya. Oni su bili među prvim igračima Galatasaraya, kluba koji je stvoren u Gimnaziji Galatasaray, u razredu 12a, još 1905. godine. Zbog toga naše prajateljstvo nije nešto novo, ono je historijsko i ne smije mu naštetiti ovaj događaj. Šta se može uraditi? Zapravo, kad se priča da kao “čovjek” ne možete uraditi ništa, nego samo možete pričati. Možete ih natjerati na to pričajući s njima. Najopasnija stvar je ono što zovemo “psihologija gomile” i mislim da ćemo to vidjeti kad se bude igrala ta utakmica. To ne možete zaustaviti.

  • Imate li poruku navijačima Zvezde?

– Moja će poruka njima biti: želim da se ta utakmica odigra u prijateljskom ambijentu. Nije važno pobijediti ili izgubiti. Želimo samo da to bude jedna dobra utakmica koja će se svidjeti svima. Od navijača očekujem da ostanu mirni.

Izvor: Al Jazeera