Trener Galatasaraya, ipak, dolazi u Beograd

Turskom treneru prijetila je mogućnost zabrane dolaska u Srbiju (AFP)

Treneru turskog košarkaškog kluba Galatasaray Erginu Atamanu omogućen je dolazak u Srbiju tako da će on predvoditi svoj klub na utakmici Eurolige u petak protiv crveno-bijelih, potvrdila je Služba za medije KK Crvena zvezda.

Mogućnost da mu se zabrani ulazak u Srbiju pojavila se krajem novembra, kada je u Istanbulu ubijen navijač Crvene zvezde Marko Ivković.

Ataman je tada u izjavi nazvao navijače Crvene zvezde teroristima, nakon čega je proglašen nepoželjnom osobom u Srbiji, zbog čega je i postojala mogućnost da mu se zabrani dolazak.

Trener je nakon toga uputio izvinjenje javnosti u Srbiji, jer je izjavu dao ne znajući za ubistvo navijača Crvene zvezde.

“Duboko saosjećam sa tragedijom koja je pogodila košarkaše Crvene zvezde i njene navijače. Tome nije mjesto u sportu, ni u životu. Nisam znao za ovu tragediju tokom konferencije za novinare i zato se duboko izvinjavam”, poručio je Ataman na društvenim mrežama.

Sve mjere bezbjednosti

“Treneru Atamanu biće omogućen dolazak u Srbiju i on će predvoditi ekipu iz Istanbula u duelu sa crveno-belima.

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je predsednika KK Crvena zvezda Nebojšu Čovića i podržao inicijativu kluba da meč protekne u najboljem redu, uz konstataciju da će država Srbija i njeni nadležni organi u potpunosti obezbediti odigravanje utakmice Crvena zvezda – Galatasaray”, navedeno je iz KK Crvena zvezda.

Vodstvo Crvene zvezde održalo je sastanke sa svim bezbjednosnim službama na nivou Republike Srbije i Grada Beograda u cilju što bolje pripreme organizacije utakmice sa Galatasarayem, potvrđeno je iz kluba.

“Još jednom je istaknuta rešenost i odlučnost da se preduzmu sve neophodne mere kako bi meč s turskim timom protekao bez bilo kakvih problema”, poručili su iz Zvezde.

Posljednju utakmicu dva kluba u Istanbulu obilježili su sukobi klupskih pristalica ispred dvorane, pri čemu je ubijen mladi navijač Zvezde.

Poslati poruku da nasilju nema mjesta

Crvena zvezda se pridružila inicijativi Eurolige da se meč protiv Galatasaraya iskoristi kako bi se poslala snažna poruka da nasilju nema mjesta u košarci.

“Duel protiv Galatasaraya biće još jedna prilika da se prisetimo tragično nastradalog navijača Crvene zvezde Marka Ivkovića, ali i da želimo da pošalje snažnu i zajedničku poruku da se takav tragičan događaj više nikad ne ponovi”, poručili su iz Zvezde.

“Sport mora da zbližava i usrećuje ljude i košarka je mesto za uživanje koje nudi da se iskaže strast prema voljenom timu. Ipak, sva ta ljubav trebalo bi da se iskazuje uz maksimalno poštovanje protivničkog tima i njegovih igrača i navijača. Rivalitet bi morao da ostane samo na terenu, dok bi navijači trebalo da podržavaju klub na način da ne vređaju ili ponižavaju igrače ili navijače protivnika”, navedeno je na klupskim stranicama.

Klub osuđuje svaki vid nasilja, bilo da se radi o fizičkom ili verbalnom i “protiv toga će se odlučno boriti kako bi se zauvek iskorenilo iz košarkaških dvorana”.

Crvena zvezda je ponovo apelovala na navijače da navijaju fer i sportski, bez ubacivanja bilo kakvih predmeta na teren, upotrebe lasera i pirotehničkih sredstava i bez uzvikivanja bilo kakvih uvredljivih parola na vjerskoj ili nacionalnoj osnovi.

Utakmica košarkaške Eurolige između Crvene zvezde i Galatasaraya igra se u petak, u beogradskoj Kombank areni.

Izvor: Agencije