Kriva je Metaloplastika

Vujoviću, Vukoviću, Isakoviću i društvu nije bilo ravnih (Zvani?na stranica RK Metaloplastika)

Piše: Mustafa Radončić

Te 1985. imao sam 13 godina . I desila se prva velika ljubav u mom životu. Nije u pitanju bila neka školska ljubav, već prema rukometu, koja nikad nije prestala.

Krivci za to bili su rukometaši Metaloplastike, koji su te godine postali prvaci Evrope, savladavši u finalu Atletico Madrid.

Samih utakmica se ne sjećam previše, ali su neki detalji laserski urezani u moje pamćenje. Bila je to prva ekipa koju sam kao prikovan gledao na TV, a razlog je bio jednostavan.

Savršeni spoj

Metalopastika je ostavljala dojam savršenog spoja sportske vještine i mangupluka.

Imam osjećaj da su pred svaku utakmicu protivniku nudili dvije opcije – prva je bila da se nadigravaju, a druga fizički obračun na terenu. I u jednoj i drugoj opciji Vujoviću, Vukoviću, Isakoviću i društvu nije bilo ravnih.

Godinu dana kasnije Metalopastika je prva sa ovih prostora uspjela odbraniti titulu prvaka Evrope, a reprezentacija Jugoslavije, čiji je kostur bilo živopisno društvo iz Šapca, prvi put postala svjetski prvak.

U Švicarskoj 1986. savršen turnir i neponovljiv rukomet odigrala je Jugoslavija.

Šest utakmica, šest pobjeda u kojima su protivnički treneri uglavnom hvatali bilješke.

Nekoliko godina kasnije Jugoslavija se raspala, ali je rukomet ostao zaštitni sport novonastalih država. Skoro na svakom velikom svjetskom ili evropskom prvenstvu se nađe nekoliko timova iz regije, pa je tako i ove godine u Kataru, gdje će igrati Hrvatska, Makedonija, Bosna i Hercegovina i Slovenija.

Makedonija dolazi sa ambicijom da se prvi put plasira na Olimpijske igre. Gledano igrački, posjeduju tim koji može jako daleko. Dobro pokriveni na svim pozicijama, mentalno jaki i svjesni koliko vrijede. Vodi ih hrvatski stručnjak Ivica Obrvan, koji je u svojoj prvoj trenerskoj sezoni 2000. sa Metković Jambom osvojio EHF kup.

Slovenija brani četvrto mjesto od prije dvije godine. Imaju sistem, imaju nekoliko igrača ekstra klase i veliki rukometni ponos. Uvijek su uzbudljivi za gledanje jer se nikada ne zna u kakvom će se raspoloženju pojaviti na terenu.

Bosna i Hercegovina je debitant, ali ne i autsajder. Zadnje dvije godine narasli su u svim segmentima. Naučili da se ravnopravno nose i pobjeđuju najbolje timove Evrope i pri tome igraju moderan rukomet. Selektor Dragan Marković je pronašao recept u kome je tim iznad pojedinca, fanatično vjeruje svojim igračima i pri tome se ne boji povući riskantne taktičke poteze.

Hrvatska je svjetska rukometna velesila. Hrvatska je prvak svijeta bila 2003, godinu kasnije olimpijski šampion. Iz te generacije još je samo Igor Vori u kockastom dresu. Iako se igrački kadar mijenja i osvježava, Hrvatska je uvijek kandidat za medalje, pa tako i u Kataru.     

Domaćin Katar se potrudio da organizacijski ovo bude savršen turnir. Igraće se u tri dvorane koje su prava umjetnička djela. Svi popratni uslovi, od smještaja pa dalje bi trebali biti nešto što do sada u rukometu nije viđeno.

Na ovom turniru gledaćemo okršaj golmanske elite sa jedne i napadačke sa druge strane.

Najveća zvijezda je Nikola Karabatić, koji ima osvojeno ama baš sve, ali ga to ne čini manje opasnim.

Drame i neizvjesnosti

Sada je u fazi kada razmišlja o svojoj zaostavštini, a čini se da mu je želja ostati kao najuspješniji svih vremena.

Makedonac Kiro Lazarov i Bjelorus Sergej Rutenka igraju zajedno u Barseloni, gdje su uspjesi normalna stvar. Želja im je ostaviti neki trag i sa reprezentacijama.

U ovo društvo uvrstićemo i Domagoja Duvnjaka, koji na svakom turniru konkuriše za titulu najkorisnijeg igrača. Silno je motivisan da njegovu Hrvatsku odvede na sami vrh, jer su mu se srebra i bronze vjerovatno popele na vrh glave.

Dvije i pol sedmice drame, neizvjesnosti, fenomenalnih poteza, bljeskova genijalnosti su pred nama.

U Španiji je region imao dvije reprezentacije u polufinalu pa bi i na pustinjskom Mundijalu bilo lijepo da turnir obilježe igrači i reprezentacije sa ovih prostora.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO