Ronaldo ponovo najbolji igrač svijeta

Laskavo priznanje 29-godišnji Ronaldo je zaslužio treći put u karijeri, nakon što je za najboljeg proglašen 2008. i prošle godine (AP)

Prva zvijezda madridskog Reala i reprezentacije Portugala Cristiano Ronaldo osvajač je, drugi put zaredom, nagrade Zlatna lopta (Ballon d'Or) za najboljeg igrača svijeta u 2014. godini, u tradicionalnom izboru Svjetske nogometne asocijacije (FIFA) i francuskog magazina France Footbal.

Laskavo priznanje 29-godišnji Ronaldo je zaslužio treći put u karijeri, nakon što je za najboljeg proglašen 2008. godine, dok je nosio dres engleskog Manchester Uniteda, te prošle godine.

Na svečanoj ceremoniji u Cirihu, portugalski napadač proglašen je laureatom u konkurenciji Argentinca Lionela Messija (Barcelona), četverostrukog osvajača Zlatne lopte, i golmana minhenskog Bayerna i reprezentacije Njemačke, Manuela Neuera.

Pobjednika su odlučili glasovi kapitena i selektorareprezentacija, te sportskih novinara širom svijeta.

Cilj: Stići Messija

Portugalac je u 2014. godini postigao čak 51 gol u 47 utakmica za Real, koji je došao do jubilarnog, desetog naslova evropskog prvaka, a osvojio je i španski Kup Kralja.

Ronaldo je u Ligi prvaka postigao rekordnih 17 pogodaka, što do tada nije uspjelo nikome, a ove sezone u Primeri ima fantastičan učinak od 26 pogodaka u samo 17 utakmica, te bi mogao oboriti Messijev rekord od 50 golova postignut u sezoni 2011-12.

Ronaldova jedina prošlogodišnja „mrlja“ je slab nastup Portugala na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, gdje su ispali u grupnoj fazi.

„Ne mogu vam opisati kakav je osjećaj osvojiti ovu nagradu triput. I Real i ja ćemo se nastaviti truditi, a zahvalio bih se mojoj porodici, saigračima u Realu i reprezentaciji jer bez njih ne bih uspio. Moj cilj je postati najbolji na svijetu, ja sada imam tri lopte, a Messi četiri, pa ću ga pokušati dostići. To je moja motivacija“, rekao je.

Idealni tim godine

Autor najljepšeg pogotka u prošloj godini i osvajač nagrade Ferenc Puskas je Kolumbijac James Rodriguez za pogodak Urugvaja u osmini finala Mundijala. U užem izboru za ovu nagradu bili su još gol Holanđanina Robina Van Persiea Špancima na istom prvenstvu i gol irske nogometašice Stephanie Roche.

Za trenera godine proglašen je Joackim Loew, selektor prvaka svijeta reprezentacije Njemačke, a idealni tim čine Neuer, Philipp Lahm, Sergio Ramos, David Luiz, Thiago Silva, Andres Iniesta, Toni Kroos, Angel Di Maria, Arjen Robben, Ronaldo i Messi.

Najbolja nogometašica godine je njemačka igračica sredine terena Nadine Kessler koja je slavila ispred Brazilke Marte i Amerikanke Abby Wambach.

Izvor: Agencije