U Antaliji pripreme stotina nogometnih klubova

Nogometaši njemačkog Werdera već su na pripremama u Turskoj (Anadolija)
Nogometaši njemačkog Werdera već su na pripremama u Turskoj (Anadolija)

Turski turistički biser na Sredozemnom moru Antalija je postala jedan od najatraktivnijih centara sportskog turizma, a na pripremama za nastavak sezone u narednim sedmicama u tamošnjim sportskim kampovima trenirat će nogometaši nekoliko stotina klubova iz 80 zemalja svijeta, prenosi Anadolija.

Pripreme za nastavak takmičenja u nacionalnim ligama u Antaliji ove zime rezervirali su brojni klubovi svih rangova takmičenja u Turskoj, kao i brojni klubovi od Njemačke do Novog Zelanda i od Japana do Brazila.

U Antaliji očekuju da na sportskim terenima u prva četiri mjeseca godine ugoste više od 2.000 timova, čime će preteći prestižne svjetske destinacije u Španiji, Dubaiju i južnom dijelu Kipra.

Šef Udruženja za sportski turizam Ferit Turgut za Anadoliju je potvrdio kako u Antaliji trenutno ima 160 modernih nogometnih terena i da se veće grupe nogometaša u tamošnjim hotelima očekuju krajem sedmice.

Klubovi iz cijelog svijeta

Dodao je kako u Antaliji, s njenim susjednim mjestima Side, Alanya, Belek i Kemer, očekuje najmanje 2.500 ekipa iz 80 različitih zemalja te pojašnjava da brojni klubovi kampuju po dva ili tri puta tokom zimske prvenstvene pauze.

“Pored klubova iz Turske i Evrope, najavljeni su dolasci klubova i iz zemalja poput Brazila, Singapura i Novog Zelanda. Bilježimo znatno povećanje interesa i klubova iz Japana”, kazao je Turgut.

Ističući da je već dvije decenije u turističkom sektoru, Turgut tvrdi da se sjeća godina kada u Antaliji nije bilo stranih turista, ali da je situacija danas mnogo drugačija te da sportski turizam bilježi krupne iskorake.

“Više ne gledamo kako svi klubovi idu na pripreme u Portugal ili Španiju. Kada već dođu kod nas, mi im predstavimo sve ljepote mjesta i posjetioci odmah prave i lične rezervacije za ljetnu sezonu. Samo od ove vrste turizma zarađujemo 500 miliona dolara godišnje”, zaključio je Turgut.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO