Borba za najboljeg u novostvorenom gradu

Glavna dvorana turnira 'Lusail Sports Arena' nalazi se u Lusailu i ima 15.300 sjedećih mjesta (EPA)
Glavna dvorana turnira 'Lusail Sports Arena' nalazi se u Lusailu i ima 15.300 sjedećih mjesta (EPA)

Međunarodna rukometna federacija je 27. januara 2011. godine odlučila da će 24. izdanje Svjetskog prvenstva za muške seniorske reprezentacije organizirati Katar. Ovo je drugi put da će smotra najboljih svjetskih rukometaša biti organizirana na Bliskom istoku, nakon SP-a 1999. godine u Egiptu.

Rivali Katarana u borbi za organizaciju bile su tri evropske nacije – Norveška, Poljska i Franucka, ali su iz Vijeća IHF-a odlučili da će SP biti održano u državi koja je također dobila organizaciju Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine i Svjetskog plivačkog prvenstva ove godine.

Bez predstavnika Okeanije

Prvi meč SP-u u Kataru na rasporedu je 15. januara, finale 1. februara, a sve utakmice bit će igrane u glavnom gradu Dohi i novostvorenom gradu Lusailu.

Glavna dvorana turnira “Lusail Sports Arena” nalazi se u Lusailu (15.300 sjedećih mjesta), dok se u Dohi nalaze dvorane “Ali Bin Hamad Al Attiya Arena” (7.700) i “Duhail Handball Sports Hall” (5.500).

Na turniru učestvuju 24 reprezentacije, a direktno su se plasirali domaćin i aktuelni svjetski prvak, čime su ostala 22 upražnjena mjesta, koja su popunjena najboljima sa kontinentalnih takmičenja te kroz dodatne kvalifikacije u Evropi.

Tokom jula 2014. godine IHF je oduzeo mjesto predviđeno za predstavnika Okeanije, objasnivši to stavom da Okeanija nema kontinentalnu konfederaciju.

Na prvenstvu Okeanije 2014. godine najbolja je bila Australija, koja je ostala bez mjesta na SP-u u Kataru. Umjesto nje, pozivnicu je dobila Njemačka, kao selekcija s najvišim rangom koja se nije kvalificirala na završni turnir.

Debi Irana i BiH

Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati su se 7. novembra odlučili povući sa SP-a, a pozive su dobili Island i Saudijska Arabija.

Debije na svjetskim prvenstvima u Kataru će upisati Iran i Bosna i Hercegovina.

Grupna faza trajat će od 15. do 24. januara, nakon čega slijedi prva eliminatorna runda – osmina finala (25. i 26. januar), gdje se križaju A i B, odnosno C i D grupa.

Odluke o osvajačima medalja na rasporedu su prvog dana februara, prvo za bronzu (16:30 sati), a potom i za zlato (19:15 sati).

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Društvo iz Šapca ostavljalo je dojam savršenog spoja sportske vještine i mangupluka.

13 Jan 2015
Više iz rubrike SPORT
POPULARNO