Ćurčić: Nije nemoguće otići na EURO

Ćurčić: Svi koji dobrim igrama skreću pažnju konkuriraju da se nađu na spisku od 23 imena (Getty Images)

Novi selektor nogometne reprezentacije Srbije Radovan Ćurčić uvjeren je da, uprkos lošem startu u kvalifikacijama, plasman na Evropsko prvenstvo u Francuskoj naredne godine nije “nemoguća misija” i ocjenjuje da je možda i bolje što su reprezentaciju mnogi već otpisali.

“Tako izgleda u ovom trenutku. Međutim, nećemo se predavati do samog kraja. Sigurno je da možemo da se nosimo sa svim protivnicima u grupi, iako je situacija veoma teška. Nikada nismo ispunili očekivanja kada su bila velika, sada je situacija malo drugačija, možemo da kažemo da smo ‘otpisani’ i mislim da ćemo se bolje snalaziti u to situaciji”, izjavio je Ćurčić u novogodišnjem intervjuu za agenciju Tanjug.

Prema njegovim riječima, naredna kvalifikaciona utakmica “Orlova” protiv Portugala može u potpunosti promijeniti tok kvalifikacija.

“Bolje je što se nalazimo u ovakvoj situaciji nego da neko može da kaže da ćemo se sigurno kvalifikovati. Sada treba da budemo mirni, radimo najbolje što možemo i damo sve od sebe, jer je nezahvalno davati garancije”, istakao je Ćurčić.

Brzo rješenje

Novi selektor najbolje selekcije Srbije, koji je nakon velikog uspjeha s mladom reprezentacijom ove države i plasmana na EURO preko branioca titule Španije naslijedio holandskog stručnjaka Dicka Advokaata na kormilu A tima, kaže da mu je ukazana velika čast.

“Nije bilo puno vremena za razmišljanje, jer je situacija u tom trenutku bila veoma specifična. Savezu je trebalo rešenje veoma brzo i, nekako, bio je logičan sled da selektora mlade reprezentacije za utakmicu u Grčkoj prebace u A selekciju”, naveo je Ćurčić, koji za sebe ističe da je “vojnik Saveza”.

Na pitanje planira li nova imena u nacionalnom timu odgovara da svi koji dobrim igrama skreću pažnju konkuriraju da se nađu na spisku od 23 imena.

“Tri meseca su ispred nas. Posebno će ključni da budu februar i mart, kada ćemo proceniti formu igrača, a nadam se da će se pojaviti i neka ‘sveža krv'”, konstatirao je Ćurčić.

Žal za EP mladih

Selektor Srbije ne krije da ostaje žal što neće voditi mladu selekciju na prvenstvu Evrope u Češkoj i najavljuje da će učiniti sve da pomogne nasljedniku Mladenu Dodiću.

“Prvenstvo Evrope za mlade je prestižno nadmetanje i veliki izazov. Dve godine smo proveli zajedno, uspostavili dobru hemiju između igrača i stručnog štaba, što je doprinelo da postignemo dobar rezultat. Jasno je da A selekcija ima prioritet, ali imam dobru komunikaciju i učinićemo sve da mladi tim u Češkoj nastupi u najjačem sastavu. Dobra okolnost je što A reprezentacija tada neće imati obaveze i stručni štab mladih moći će da računa na sve igrače koji su im potrebni”, zaključio je Ćurčić.

Ćurčić je rođen u Ivanjici 1972. godine, u kući koja se nalazi tik uz stadion Javora, gdje je i započeo nogometnu karijeru. Igrao je na poziciji napadača, a nastupao je i za Prištinu, OFK Beograd i slovenskog prvaka Goricu.

Kao trener, također je debitirao u matičnom klubu iz Ivanjice, kratko je boravio u čačanskom Borcu, a potom je prešao u FSS (Fudbalski savez Srbije), gdje je prije nego što je zvanično imenovan za selektora A tima tri puta “uskakao” na klupu najjače selekcije.

Izvor: Agencije