Eurobasket 2015. u četiri zemlje

Francuska će na idućem EP-u braniti titulu prvaka Evrope osvojenu prošle godine u Sloveniji (EPA)

Hrvatska će u septembru 2015. godine biti suorganizator Evropskog prvenstva za košarkaše, a domaćin jedne od četiri grupa u prvoj fazi takmičenja bit će Zagreb, odlučili su čelni ljudi evropskog ogranka Svjetske košarkaške federacije.

Uz Hrvatsku, domaćini takmičenja po grupama bit će još Njemačka (Berlin), Latvija (Riga) i Francuska (Montpellier), u kojoj će biti igrana i završnica, kojoj će domaćin biti Lille, prenosi Hina.

Ovo EP je inicijalno trebalo biti održano u Ukrajini, ali je, zbog ratnog stanja u toj zemlji, FIBA odlučila Ukrajincima oduzeti domaćinstvo, a za utjehu im dodijeliti organizaciju Eurobasketa 2017.

Hrvatska se kandidirala za organizaciju takmičenja po grupama i završnice, a da je ta kandidatura prošla, domaćin grupe bio bi Zadar, dok bi završnica bi bila igrana u zagrebačkoj Areni.

U ovakvom raspletu Zadar je ostao bez prilike ugostiti neke od najboljih evropskih reprezentacija.

Četiri grupe po šest  selekcija

Eurobasket 2015. godine kvalifikacijsko je takmičenje za Olimpijske igre 2016. godine u Rio de Janeiru, a sistem takmičenja bit će identičan onom koji se primjenjuje na Svjetskom prvenstvu.

Na EP iduće godine, od 5. do 20. septembra, učestvovat će 24 reprezentacije, koje će biti podijeljene u četiri grupe po šest  selekcija u prvom krugu.

U nokaut fazu će se plasirati 16 reprezentacija, odnosno po četiri najbolje iz svake grupe.

Na Eurobasketu će nastupiti deset reprezentacija koje su se Evropu predstavljale na SP-u u Španiji (Hrvatska, Slovenija, Srbija, Španija, Francuska, Grčka, Litvanija, Turska, Finska i Ukrajina) te još 14 selekcija koje su to pravo izborile u kvalifikacijama (Njemačka, Latvija, Bosna i Hercegovina, Island, Izrael, Holandija, Poljska, Belgija, Makedonija, Gruzija, Češka, Estonija, Italija i Rusija).

Francuska će na idućem EP-u braniti titulu prvaka Evrope osvojenu prošle godine u Sloveniji.

Izvor: Agencije