Bez UEFA standarda nema domaćih utakmica

Igrači FK Sarajevo svoje evropske utakmice ne bi mogli igrati na Koševu (EPA)
Igrači FK Sarajevo svoje evropske utakmice ne bi mogli igrati na Koševu (EPA)

Piše: Mladen Obrenović

Svako ljeto, usporedo s prognozama do kojeg će pretkola kvalifikacija za dva natjecanja pod okriljem asocijacije UEFA, većina klubova s europskim ambicijama s prostora bivše Jugoslavije ima isti problem – ako se i uspiju dokopati barem jeseni u Europi, kako udovoljiti strogim standardima koje nogometne vlasti u Nyonu pred njih postavljaju.

Ili su sporne dimenzije igrališta, ili udaljenost od tribina, infrastruktura, broj natkrivenih sjedalica ili mjesta u VIP i novinarskim ložama, rasvjeta, (ne)dovoljan broj izlaza, sanitarni čvorovi, sigurnost navijača i njihova udobnost… Sve je to UEFA točno definirala, kategorizirala stadione, odredila strukturalne i sigurnosne kriterije od kojih ne odstupa.

Standardi možda jesu strogi, ali ih se treba pridržavati, no klubovi sa zapadno-balkanskih prostora žale se kako ih se ponekad i gleda malo oštrije. Ukazuju i kako su sa svakim novim pretkolom i približavanjem kvalifikacija, a potom i igranja po skupinama, za one koji imaju znanja i sreće da ih se domognu, sve oštriji kriteriji i sve češće kontrole koje šalje UEFA.

Cijela je priča ponovno bila u fokusu javnosti, posebno u Bosni i Hercegovini, kad se na valu euforije nogometaša i navijača FK Sarajevo, dok je brutalno nije prekinula Borussia u Moenchengladbachu, nagovještavalo da bi taj klub svoje domaće utakmice mogao igrati u Zenici, jer nije kategoriziran za odigravanje mečeva u skupnoj fazi natjecanja.

‘Stadioni su bruka i sramota’

Na pitanje je li UEFA nekad prestroga prema klubovima s područja bivše Jugoslavije, urednik sportske rubrike u Oslobođenju Branko Majstorović energično odgovara: “Nije!”

‘Marakana’ se sjeća slavnijih dana [EPA]

U tom smislu Fudbalski savez Srbije (FSS) već izvjesno vrijeme zagovara izgradnju Nacionalnog stadiona kapaciteta najmanje 50.000 mjesta, odnosno projekta koji bi trebao biti realiziran kroz javno-privatno partnerstvo.

FSS je čak i potpisao sporazum o poslovno-tehničkoj suradnji na realizaciji projekta izgradnje takvog modernog objekta u suradnji s grupacijom “Mace”.

Prema projektu predstavljenom prošle godine, planirana je gradnja stadiona na širem području Beograda, pa je spominjano nekoliko lokacija, ali i kao alternativna mogućnost rekonstrukcija dva najveća stadiona, onih na kojima igraju Zvezda i Partizan, te jednog manjeg – Radovih terena na Banjici.

Budući da Vlada Srbije, kako stoji u projektu grupacije “Mace”, nema dovoljno sredstava za gradnju Nacionalnog stadiona, predložen je model javno-privatnog partnerstva, pri čemu bi strani ili domaći privatni investitor uložio sredstva, a zainteresiranih navodno ima, dok bi država, kao javni investitor, dala sve moguće olakšice.

Tada bi i Beograd, baš kao i brojne europske nogometne prijestolnice, ponovno mogao biti i domaćin jednom velikom europskom finalu.

I ne samo zbog toga, pred tamošnjim je nogometnim dužnosnicima, ali i ostalima u regiji, doista veliki izazov – upozorenje da će im klubovi i reprezentacija biti domaćini u inozemstvu, ali i da trebaju uhvatiti posljednji vlak s Europom i svijetom. Vrijeme da se postavi barem minimum standarda za takvu mogućnost, na njihovu žalost, neumitno i sigurno curi.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Osam nogometnih zdanja, četiri u Poljskoj i četiri u Ukrajini, bit će poprišta dvoboja za titulu prvaka kontinenta.

07 Jun 2012
Više iz rubrike SPORT
POPULARNO