Završne pripreme za novu sezonu NBA lige

Nova NBA sezona je pred vratima. Predsezona će početi već u prvim oktobarskim danima, a krajem istog mjeseca i prve zvanične utakmice.

O dva kluba puno se govori uoči sezone – Clevelandu, u čije se redove vratio najbolji košarkaš današnjice, te o San Antoniju, koji želi odbraniti naslov prvaka.

LeBron James u žutom Clevelandeovom dresu, na mjestu gdje je sve počelo. Nakon dva naslova s Miamijem, želi treći s Clevelandom, kojim bi zaokružio veliku karijeru.

Od radosti do očaja

“Još imam puno toga dokazati sebi. Uvijek od sebe tražim više nego što traže drugi. Moja očekivanja su velika, ali sada sam strpljiviji nego prije četiri godine. Dva puta sam stigao do naslova, dva puta nisam. Prošao sam put od suza radosnica do suza očaja i razočarenja. Ali, iako znam da neće biti lako, vjerujem u ovaj tim”, kazao je James.

S Kyrie Irvingom i Kevinom Loveom, LeBron će činiti novu veliku trojku Clevelanda. Grad čeka prvi sportski uspjeh od 1964. godine, kada su Broncosi bili prvaci u američkom nogometu. Vodit će ih David Blatt, trener s velikom karijerom u Evropi, ali bez NBA iskustva. Ali, ključnu ulogu trebao bi imati vođa na terenu.

“Ja ću biti vođa tima. Uvjeren sam da timu donosim liderske kvalitete, koje dosta momaka ili ne želi, ili nema, a ja ih imam. Vodit ću ih svojim primjerom, svojim glasom, ali i samim svojim prisustvom. Nadam se da mogu pomoći svima i učiniti nas boljim timom”, uvjeren je James.

Cleveland bi trebao ponuditi nešto novo ove sezone.

Ali, jedan tim želi nastaviti po starom. Prvaci San Antonio Spursi su sa trona skinuli upravo LeBrona i Miami. Tim Duncan, Tony Parker i Manu Ginobili još su tu.

Prve utakmice 28. oktobra

“Mi nikad ne pravimo velike promjene. Mi se prilagođavamo i, s vremena na vrijeme, i mijenjamo detalje, kao što smo u zadnjih nekoliko godina promijenili ritam u napadu. Radit ćemo takve stvari i dalje, ali značajnijih promjena neće biti”, kaže trener Spursa Gregg Popovich.

Spursi se nisu umorili. Vremešna generacija i dalje je gladna trofeja.

“Cilj je uvijek isti, bez obzira na to jesmo li prošle godine osvojili titulu. To se ne mijenja”, veli Ginobili.

Predsezona NBA lige počet će 4. oktobra, a nakon trosedmičnog uigravanja 30 ekipa, 69. sezona najjače košarkaške lige svijeta bit će otvorena 28. oktobra.

Izvor: Al Jazeera