Selektor Andore: Favoriti su Belgija i BiH, ali…

Alvarez: BiH ima veoma jak tim, govorim o fizičkoj spremi nogometaša, koji dominira u svim aspektima igre (AFP)

Piše: Ibrahim Sofić

Jedno od iznenađenja prvog kola kvalifikacija za Evropsko nogometno prvenstvo 2016. godine moglo se desiti u Andori, gdje je domaćin, šest minuta nakon sudijskog zvižduka, vodio 1:0 protiv Velsa, koga je predvodio Gareth Bale.

Ipak, Velšani su, upravo preko najskupljeg igrača svih vremena, uspjeli preokrenuti i slaviti sa 2:1.

Nogometaši Andore, kako kaže selektor Koldo Alvarez de Eulate, u ovom meču su ispunili jedan od ciljeva kompletnog ciklusa kvalifikacija.

“Kvalifikacije su nova prilika za nas i naš dalji napredak, prilika da dokažemo da smo tim koji se može nositi s drugima. Imamo nekoliko ciljeva u ovom ciklusu, poput osvajanja bodova, no iznad svega želimo postići golove”, kazao je.

Iste šanse svima

Andora je u grupi B kvalifikacija za EURO u Francuskoj, zajedno s Velsom, Bosnom i Hercegovinom, Kiprom, Izraelom i Belgijom.

Alvarez za Al Jazeeru ističe kako je riječ o jakoj grupi, no njegov tim ni u jedan duel neće krenuti s bijelom zastavom.

“Svi imamo iste šanse i prilike, jer je početak takmičenja. Kada prođe još jedno kolo, onda će se vidjeti gdje je ko. Mi ćemo, u svakom slučaju, svima pokušati poremetiti planove i nećemo se predavati unaprijed. Od favorita grupe izdvojio bih Belgiju i Bosnu i Hercegovinu, no vidjet ćemo šta dalje kvalifikacije nose”, ističe ovaj stručnjak.

Iako je Bosna i Hercegovina pretrpjela iznenađujući poraz na početku kvalifikacijskog ciklusa, ovaj nekadašnji golman i rođeni Španac ističe da to ne mora ništa značiti.

“Bosna i Hercegovina ima veoma jak tim, govorim o fizičkoj spremi nogometaša, koji dominira u svim aspektima igre, bilo da je riječ o ofanzivnim ili defanzivnim zadacima. Tokom kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2014. godine bh. nogometaše krasila je brza tranzicija lopte koja je davala ravnotežu ekipi”, smatra Alvarez.

Pitanje naturalizacije

Andora je jedna od najmanjih država svijeta, a u reprezentaciji i klubovima iz ove kneževine na Pirinejima, između Francuske i Španije, uglavnom igraju poluprofesionalni nogometaši.

“Dok govorimo o reprezentacijama, često su one mjerilo napretka nogometa u nekoj državi. Mislim da to nije ispravan način postavljanja stvari. Iako smo mala država, kvalitetu kako klupskog, tako i reprezentativnog nogometa možemo popraviti i dalje razviti kroz investicije u obuku trenera, gradnju infrastrukture i podršku igračima iz reprezentacija svih uzrasta”, govori selektor Andore.

Nekima bi se kao logičan slijed nametnula mogućnost naturaliziranja igrača iz susjednih Španije i Francuske, ali proces dobijanja državljanstva Andore je jednostavan i dugotrajan.

“U Andori su veoma jasni zakoni kako neko može dobiti državljanstvo, pa samim tim i igrati za nacionalni tim. On mora prebivati 20 godina na teritoriji Andore kako bi mogao biti naturaliziran”, kaže Alvarez, koji je i sam prošao taj proces.

On je rođen u Španiji, a tokom igračke karijere bio je golman.

Jednu sezonu je proveo kao treći čuvar mreže madridskog Atletica, dok je poslije uglavnom bio u drugoligašima i trećeligašima.

Debi protiv Brazila

Prije 20 godina potpisao je za FC Andorra, klub iz Andore koji se takmiči u španskim prvenstvima, da bi 1998. godine dobio državljanstvo i počeo braniti za reprezentaciju.

Debitirao je protiv Brazila, a karijeru je okončao protiv Engleske.

U njegovoj reprezentaciji većinu čine igrači iz prvenstva Andore.

Kaže kako će u ovom kvalifikacijskom ciklusu mnogo više šansi dobiti mlađi igrači.

“Iz dana u dan naši mladi nogometaši napreduju i razvijaju svoj talent. Svakom nogometašu je potreban rad i skromnost za mjesto u nacionalnom timu, pa tako i našima.”

Tokom njegove karijere Evropska nogometna asocijacija promijenila je mnoga pravila, a posljednja promjena desila se nedavno, kada je broj učesnika EP-a povećan sa 16 na 24.

Alvarez smatra da je ovo dobra odluka UEFA-e.

“Mislim da će na ovaj način doći do boljeg razvoja nogometa na reprezentativnom nivou, jer se otvara mogućnost za više selekcija da nastupe na završnici. Zbog toga će doći do porasta konkurentnosti po grupama kvalifikacija te do daljeg napretka evropskog nogometa”, istakao je selektor Andore.

Izvor: Al Jazeera