Jan Kozak: Slovačka može svakog pobijediti

Jan Kozak: Imamo izbalansiranu starosnu strukturu u reprezentaciji, ima mnogo iskusnih, ali i dosta mladih igrača (AFP)

Piše: Ibrahim Sofić

Nogometna reprezentacija Slovačke odlično je počela kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, koje će za dvije godine organizirati Francuska.

Izabranici selektora Jana Kozaka kao gosti savladali su sa minimalnih 1:0 jednog od direktnih rivala za prva dva mjesta u grupi Ukrajinu.

Kada se tome još pridoda pobjeda u prijateljskom duelu s Maltom te trijumfi nad Izraelom i Crnom Gorom, može se reći da je 2014. godina uspješna za Slovake i Kozaka.

“Svi navedeni timovi su veoma kvalitetni i smatram kako u nastavku kvalifikacija za EURO 2016. možemo još napredovati. Protiv Crnogoraca i Izraelaca nismo igrali u najjačem sastavu, ali smo uspjeli pobijediti. Ipak, ove godine izgubili smo od Rusije, s kojom smo bili izjednačeni do 82. minute”, kazao je Kozak za Al Jazeeru.

Za Ukrajinu kaže kako je jak rival protiv koga se Slovačka većim dijelom utakmice morala snažno braniti naročito u drugoj polovini utakmice.

“Ukrajina je veoma snažan domaćinski tim i priznajem kako smo imali dosta sreće i pobijedili. Međutim, ovaj rezultat ne bi bio moguć bez dobre igre sa naše strane u prvih pola sata utakmice. Pritiskali smo, primoravali protivnika na greške i tako došli do gola.”

Optimalni nivo igre

Slovaci se nalaze u grupi C, a pored njih i Ukrajinaca još su tu Španija, Bjelorusija, Makedonija i Luksemburg.

Kozak ističe kako poštuje svakog protivnika te kako najbolje šanse za plasman na glavni turniri imaju Španci, dok će Ukrajinci biti jak rival za drugo mjesto.

“Iskreno govoreći, smatram kako možemo pobijediti svakog rivala, ali i od svakog izgubiti. Najvažniji je nivo nastupa naših igrača. Ukoliko budu starteri u svojim klubovima i ako na istom nivou budu igrali za reprezentaciju, ne bi trebali imati problema.”

“Mi u Slovačkoj nemamo veliki broj igrača svjetskog kvaliteta, no ukoliko naši najbolji nogometaši dostignu svoj optimalni nivo igre, te ukoliko ih drugi budu pratili kvalitetno, onda sigurno imamo potencijala za pobjedu u svakoj utakmici”, kaže slovački selektor.

Tokom ove godine na svojim spiskovima imao je nogometaše različitih dobi, a poveći broj njih je imao 30 ili više godina.

Spoj mladosti i iskustva pokazao se kao dobra odluka za Kozaka.

“Imamo izbalansiranu starosnu strukturu u reprezentaciji, ima mnogo iskusnih, ali i dosta mladih igrača. Naš sistem provjere kandidata nije fokusiran samo na iskusne nogometaše, već i na one iz mladih selekcija, kako na igrače iz domaćih, tako i na igrače iz stranih klubova. Ukoliko se neko od njih pokaže kao dobar, pozvat ćemo ga u nacionalni tim. Jedan od posljednjih koje smo tako pozvali je Norbert Gyomber, koji igra za italijansku Cataniju.”

Igre BiH i Grčke na SP-u

Povećanje broja reprezentacija na završnom turniru u Francuskoj za Kozaka je veoma dobra stvar.

On kaže kako je posljednje Svjetsko prvenstvo, održano ove godine u Brazilu, pokazalo kako svi timovi, bez obzira na njihov rang, dolaze veoma spremni.

“U Brazilu su bile veoma male razlike između timova. Učešće na jakim takmičenjima, bez obzira da li je riječ o svjetskom ili evropskom prvenstvu, velika je motivacija za svaku državu, pa tako za Slovake. Kada se sve ima u vidu, povećanje broja učesnica je svakako dobro za sve”, ističe.

Tokom kvalifikacija za Mundijal Slovačka je zauzela treće mjesto u grupi G, iza Bosne i Hercegovine i Grčke.

Izabranici Safeta Sušić svoj nastup u Brazilu završili su u grupnoj fazi, dok je Grke u osmini finala eliminirala Kostarika.

“S posebnom pažnjom sam pratio timove s kojima smo bili u grupi. Bosna i Hercegovina je veoma dobro igrala protiv Argentine, ali je, nažalost, na kraju izgubila. Iako su samo jednu pobjedu upisali, nogometaši Bosne i Hercegovine stekli su veoma važno iskustvo na najvišem nivou takmičenja, a sigurno im je i SP bio satisfakcija nakon što su dvaput kroz baraž propustili veliko takmičenje.”

Za Grke kaže kako su protiv Kostarikanaca dobro dobro igrali, stvorili više prilika, ali su na kraju izgubili na penale.

“Mogu reći da su se oba tima dobro predstavila, ali i da su sigurno mogli više postići u Brazilu.”

Izvor: Al Jazeera