Stanić: Nema više naivnih timova i favorita

Hrvatska na startu kvalifikacija savladala Maltu sa 2:0, no prvih 45 minuta prošlo bez golova (AP)

Razgovarao: Ibrahim Sofić

Prije 15 godina na zagrebačkom Maksimiru Hrvatska je, u okviru kvalifikacija za plasman na Evropsko prvenstvo 2000. godine, sa 2:1 savladala Maltu, a vodeći gol postigao je Mario Stanić, rođeni Sarajlija i igrač Željezničara.

Prije nekoliko dana ove dvije selekcije ponovno su igrale duel za plasman na smotru najboljih reprezentacija “Starog kontinenta” za dvije godine. Ovaj put “Vatreni” su slavili sa 2:0, a Stanić je duel pratio na tribinama.

U razgovoru za Al Jazeeru ističe kako je prošlo vrijeme favorita i autsajdera, važnost pobjede na početku kvalifikacijskog ciklusa, ali i poraza kao opomene i provjere pred nastavak takmičenja.

“Nema više naivnih. Hajdemo podvući crtu i reći da više takvih nema, a ni favorita. Oni postoje još samo na papiru i provlače se kroz medije, u nekim stručnim analizama… Strahovito su oprezni i treneri i analitičari kad najavljuju utakmice kada igraju, takoreći, favoriti protiv autsajdera. Da je tako, pokazuje činjenica da je Island deklasirao Tursku sa 3:0, Albanija je dobila Portugal 1:0, što je najgore, i Bosna i Hercegovina se okliznula protiv Cipra i izgubila doma 1:2”, kaže nekadašnji igrač Želje, zagrebačkog Dinama, Sportinga iz Gijona, Benfice, Club Bruggea, Parme i Chelseaja te reprezentacije Hrvatske.

“Favorit je riječ koja ovako lijepo zvuči i stavlja nešto na teret nekome ili nekoj momčadi. Favorit postoji samo nakon utakmice. Sada živimo u vrijeme kada ga prije utakmice nema. Došlo je vrijeme gdje se svaki protivnik treba tretirati kao Njemačka i tada, kada se na toj razini pripremite, niste mnogo promašili.”

Teško u Sofiji

Za hrvatsku reprezentaciju ističe da je krenula u proces podmlađivanja, što je razlog prvog poluvremena na Maksimiru bez golova.

“Bilo je dosta novih igrača koji su debitirali u prvoj kvalifikacijskoj utakmici. Nije isto igrati kvalifikacijske i prijateljske utakmice. U prvom poluvremenu se osjetio, tako vidim, jedan vid grča, pritiska kod određenih igralča, i sigurno je falio rani gol da bi se odblokirala ta situacija. To se dogodilo u drugom poluvremenu, kad je Luka [Modrić] zabio gol na početku. Onda su krenule mnogo ljepše akcije, mnogo lakše i tečnije je sve izgledalo.”

“U konačnici možemo biti zadovoljniji, iako prvo poluvrijeme nije bilo blistavo. Sreća pa je bila Malta u prvoj utakmici i da smo pobijedili i osvojili tri boda, što daje samoupuzdanje za dalji tijek kvalifikacija”, smatra Stanić.

Naredni protivnik izabranika Nike Kovača u kvalifikacijama za EURO 2016. je Bugarska koja je u prvom kolu savladala Azerbejdžan u Bakuu sa 2:1. Za Azerbejdžane ističe kako su veoma neugodni i da će sve selekcije u grupi H (Italija, Norveška, Hrvatska, Malta, Bugarska) imati problema.

“Sigurno da je Bugarska reprezentacija koja traži šansu i prolaz protiv Hrvatske, Norveške i Italije – to su četiri reprezentacije koje će definitivno tražiti prva dva mjesta. Nema govora o nekim favoritima u sljedećoj utakmici, tu su šanse u Bugarskoj 50:50 i narednih mjesec dana će sigurno dobro doći Kovaču i drugim ljudima u stručnom stožeru da izanaliziraju Bugarsku i da tamo idemo po pobjedu. Bit će vrlo teško i zahtjevno, no ne vidim po čemu bi trebali mi biti favorit u Sofiji. Još se sjećam utakmice kad smo tamo igrali i izgubli 0:2, kad su nas ljudi totalno nadigrali.”

Nije svako zlo – zlo

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, Stanić kaže kako je do poraza dovelo mnogo faktora.

“Ima tu svega pomalo – i podmlađivanja, i potcjenjivanja, malo i Cipar, koji je igrao protiv nas [Hrvatske nekoliko dana ranije] i koji je pokazao da je tvrda i čvrsta momčad protiv koje, ako rano ne zabijete gol i ne otvorite utakmicu, lako zapadnete u probleme. Nažalost, po Bosnu i Hercegovinu, to se dogodilo, ali to nije ništa strašno, jer je ovo početak kvalifikacija, prva utakmica i s obzirom da ima mnogo utakmica gdje se to može popraviti. Naravno da poraz umanjuje neke šanse, ima se manje vremena i utakmica za naknadni kiks, već sljedeći kiks bio bi panika. Nije svako zlo – zlo, ono može dodati veću pripravnost i bolje psihološke pripreme i, ako već trebaju kiksati, možda je bolje kiksati na početku, nego negdje u direktnom srazu za plasman.”

Stanić ističe kako je velika stvar kada se ciklus kvalifikacija počne pobjedom, što je “dodatni vjetar u leđa”.

“Bosna i Hercegovina je sada u nezahvalnoj situaciji i mora ići na pobjedu u Vels, sve je drugo gura u treći plan. No, lično smatram, jer smo mi igrali s njima kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, Bosna i Hercegovina ima kvalitetu da dobije Vels kao gost, iako je Vels nezgodan. Mislim da bi Bosna i Hercegovina trebala pobijediti, smatram kako će to biti teška utakmica, veoma zahtjevna za obje momčadi, ali nadam se da će Bosna već u Velsu dokazati kako je Cipar bio – da li nesretan slučaj, da li zakon matematike, potcjenjivanje ili podmlađivanje.”

“Bosna i Hercegovina je u najtežoj poziciji od svih selekcija iz regije, no nekada to nije loše, imate reakciju, karakter momčadi, kako će reagirati… Bosna ima problem unutar njih samih, ima polemika, igrači su se počeli javljati i stručnjaci, pa i sam izbornik Safet Sušić, što lako može razjediniti momčad i biti nekakav unutranji neprijatelj. Već u Velsu ćemo imati reakcije kako je stanje u momčadi.”

Iskusni nogometaš govori kako u ovom sportu ima strašno mnogo nepredvidivosti.

“Koliko god se mi pravili pametni i trudili se da sve izanaliziramo, na kraju ima doza nepredvidivosti, zbog koje se nailazi na zid i dalje se ne može.”

Srbija može daleko

Poput Velsa, Hrvatska je u kvalifikacijama za ovogodišnje SP igrala i protiv Srbije, za koju Stanić ima dosta riječi hvale.

“Radi se o vrlo dobroj reprezentaciji, igrački veoma kvalitetnoj. Tokom kvalifikacija, možda, nisu djelovali kao cjelina, ali što se tiče individualnih kvaliteta, sigurno imaju sve adute da prođu dalje. Srbija ima mlad tim koji je u naletu i, ako se sve posloži i organizira i bude djelovala kao momčad, mogla bi daleko dogurati.”

Srbija, na čijem je čelu holandski stručnjak Dick Advokaat, nije igrala kvalifikacijsku utakmicu jer se nalazi u grupi s još četiri selekcije (Portugal, Albanija, Armenija, Danska), pa je pauzu iskoristila za prijateljski duel s domaćinom EURO-a, Francuskom (1:1).

“Orlovima” naruku ide pobjeda Albanije u Portugalu od 1:0.

“Malo se bolje otvorila situacija za Srbiju, no nećemo nikoga precjenjivati, ni potcjenjivati, pa ni taj Portugal. Bez obzira što ga mi svi doživljavamo kao individualno jaku momčad, na SP-u je Portugal pokazao kako ima problema kada djeluje kao cjelina. Bosna i Hercegovina je igrala s njim u dokvalifikacijama dva puta i bila je veoma blizu plasmana dalje. Mora se razbiti taj kompleks nekakvog priznavanja Portugala kao nekakve velesile, s njima se može igrati, Albanija je to pokazala.”

Poput Hrvatske, Crna Gora je otvorila kvalifikacije pobjedom nad Moldavijom od 2:0, a s Crnogorcima u grupi su još Rusi, Šveđani, Austrijanci te Lihtenštajn.

“Rusija, Švedska, Austrija, Crna Gora – sve reprezentacije koje pretendiraju za vrh. Ovo je uska grupa, gdje ima kvalitete i tu bi se moglo dosta zarotirati. Crnoj Gori ide naruku pobjeda u prvom kolu, što je vrlo bitno za mir, bez obzira na igru. To daje mir i u stožeru, i u narodu, a posebno u krugu unutar momčadi. Kada imate mir, lakše je raditi, nema pritiska, to je krug koji daje i samopouzdanje i dalje je lakše.”

Za Makedoniju smatra kako je u najtežoj situaciji od svih, naročito nakon uvjerljivog poraza na gostovanju kod Španije (1:5).

“Ovakvo izdanje Španjolske je bilo oečkivano, jer su Španjolci vrlo brzo ispali sa SP-a i sada su željni i gladni nekakvih dokazivanja i vraćanja na prijestolje. Smatram kako je Makedonija u najtežoj situaciji i zbog kvalitete skupine (Slovačka, Bjelorusija, Ukrajina, Španija, Luksemburg), definitivno će se morati posložiti i dati sve od sebe iako smatram da će i oni nekog poremetiti, izbaciti iz ritma. Gostovanja su u Skoplju uvijek bila teška, pa će se jaki tamo moći okliznuti, no da li će to biti dovoljno Makedoncima, ne znam”, kaže na kraju razgovora Mario Stanić.

Izvor: Al Jazeera