Crna Gora ima odličan tim

Caras: Nogometni savez će investirati dosta novca u razvoj omladinskog nogometa i nadamo se da ćemo imati dobre rezultate već u bliskoj budućnosti (EPA)
Caras: Nogometni savez će investirati dosta novca u razvoj omladinskog nogometa i nadamo se da ćemo imati dobre rezultate već u bliskoj budućnosti (EPA)

Evropska nogometna asocijacija (UEFA), pred kontinentalno prvenstvo za dvije godine u Francuskoj, promijenila je format takmičenja kojim je predviđeno učešće 24 reprezentacije na završnici. Povećanje broja učesnika sa 16 otvara vrata “manjim” nacionalnim timovima da se plasiraju na Evropsko prvenstvo.

Selektor Moldavije Ion Caras smatra kako ta odluka krovne kuće evropskog nogometa ide u korist reprezentacijama poput one na čijem je čelu.

“Mislim da je ovo bila veoma dobra odluka UEFA-e, naročito kada se gleda dobrobit malih timova, kao što je Moldavija, jer sada imamo bolje šanse da se plasiramo na Evropsko prvenstvo. Istovremeno, mislim da je UEFA došla na ovu odluku jer je vidjela dobre primjere sa svjetskih prvenstava”, istakao je u razgovoru za Al Jazeeru.

Dosta iznenađenja na Mundijalu

Selektor Moldavije kaže kako je Svjetsko prvenstvo u Brazilu donijelo dosta iznenađenja.

“Neki od velikana, poput Engleske i Italije, eliminirani su već na startu, dok su ‘mali’ timovi (Kostarika, Alžir) dobili dosta aplauza i simpatija.”

“Hrvatska je bila u jakoj grupi, dali su sve od sebe, no nisu mogli dalje od grupne faze. Kada je o Bosni i Hercegovini riječ, ona se plasirala kao prvoplasirana u kvalifikacijskoj grupi, dobro su igrali, ali nisu uspjeli izboriti plasman u eliminacijsku fazu takmičenja.”

“Razgovarao sam sa selektorima iz drugih država i svi oni su sretni zbog ove odluke. Sa selektorskog mjesta, smatram kako će biti veliki problem igrati dva meča u kratkom vremenskom periodu (dva ili tri dana).”

Nezgodna grupa

Moldavci su, voljom žrijeba, svrstani u veoma nezgodnu kvalifikacijsku grupu G, zajedno s Rusijom, Švedskom, Crnom Gorom, Austrijom i Lihtenštajnom.

“Potpuno ste u pravu kada kažete da smo u jakoj i nezgodnoj grupi. Rusija i Švedska su favoriti za osvajanje prvih mjesta, Austrija ima jak tim, a Crna Gora svakako ima dobre šanse. I Moldavija ima jasan cilj, a to je plasman na finalni turnir i dat ćemo sve od sebe da budemo među tri najbolja tima grupe”, ističe Caras.

Njegovi izabranici su u proteklim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu igrali dvije utakmice upravo protiv Crne Gore. Poraženi su na domaćem terenu, ali su iznenadili u crnogorskoj prijestolnici.

“Crna Gora ima odličan tim i prije gostovanja u Engleskoj imali su dobre prilike da se plasiraju na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Nakon tog poraza od Engleza, mi smo igrali protiv njih u Podgorici i pobijedili sa 5:2. No, treba razumjeti sa su Crnogorci tada psihološki bili pali, jer su izgubili šanse da se plasiraju na Mundijal. Mi počinjemo kvalifikacije upravo protiv Crne Gore, i to će biti veoma teško za nas”, kaže selektor Moldavije.

Važan dokument

Donedavno je većina reprezentativaca Moldavije igrala u domaćem prvenstvu. No, to se mijenja, ističe Caras.

“Imamo dosta reprezentativaca koji igraju u ligama izvan domovine. Nedavno je naš igrač sredine terena Artur Ionita potpisao za člana italijanske Serie A Hellas Verona, gdje je prešao iz švicarskog Aaraua, a odbrambeni igrač Alexandru Epureanu je iz ruskog Anžija prešao u turski Istanbul B.B”, navodi on.

“Naše prvenstvo je nedavno počelo i nadam se da će nova sezona donijeti dosta novih talenata za reprezentaciju Moldavije.”

Ove godine krovna kuća nogometa u ovoj državi donijela je vrlo važan dokument o budućnosti ovog sporta u Moldaviji.

“Nedavno je Kongres Nogometnog saveza Moldavije izglasao ‘Strategiju razvoja nogometa u Republici Moldaviji u periodu 2014-2020’. Imamo dosta ciljeva za ispuniti, počevši od onih zacrtanih za mlade reprezentacije, pa sve do seniorskog nacionalnog tima. Nogometni savez će investirati dosta novca u razvoj omladinskog nogometa i nadamo se da ćemo imati dobre rezultate već u bliskoj budućnosti”, smatra Caras.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike SPORT
POPULARNO