Liga prvaka: Poznati svi učesnici grupne faze

Dvostruki strijelac u pobjedi Athletica nad Napolijem bio je Aduriz (desno) (AFP)

Nakon večerašnjih revanš susreta posljednjeg dijela kvalifikacija poznati su svi osim jednog učesnici grupne faze ovosezonskog izdanja nogometne Lige evropskih prvaka.

Njemački predstavnik Bayer iz Leverkusena je više nego uvjerljivo izborio nastavak takmičenja, eliminiravši danski Copenhagen. Prošle sedmice „Apotekari“ su slavili sa 3:2 u Kopenhagenu, a večeras je bilo 4:0 za njih.

Dvostruki strijelac bio je Kiessling (31. penal, 65), a prije njega po jedan gol postigli su Son i Calhanoglu u 2. odnosno 7. minuti.

Mjesto u grupnoj fazi izborio je i španski Athletic Bilbao koji je večeras na svom terenu nadigrao italijanski Napoli sa 3:1 (prvi susret 1:1). Italijani su poveli u 47. minuti preko Hamsika, no domaćin se potom razigrao, te je Aduriz u 61. i 69 minuti savladao golmana Napolija Cabrala, da bi na 3:1 povisio Ibai.

Uvjerljivu pobjedu zabilježio je i švedski Malmo koji je sa 3:0 pobijedio austrijski Salzburg na svom terenu. Austrijanci su prošle sedmice slavili sa 2:1, ali su mjesto Šveđanima među evropskom elitom donijeli dvostruki strijelac Rosenberg (11 penal, 84) i Eriksson (19).

Produžeci u Bugarskoj

Engleski Arsenal je po 17. put u grupnoj fazi Lige prvaka, a večeras su „Topnici“ eliminirali turski Bešiktaš.

Prvi meč u Istanbulu završen je bez pobjednika (0:0), da bi u Londonu domaćin slavio sa minimalnih 1:0. Strijelac jedinog gola bio je Sanchez u prvoj minuti sudijske nadoknade prvog poluvremena.

Steaua je prošle sedmice slavila sa minimalnih 1:0, a večeras je tako, nakon 90 minuta igre glasio i rezultat u Bugarskoj, no u korist domaćeg Ludogoretsa za koga je u 90. minuti pogodio Wanderson. Pošto ni nakon produžetaka nije bilo pobjednika, pristupilo se izvođenju jedanaesteraca u kojima su više sreće imali domaći nogometaši i tako osvojili mjesto među najboljim timovima kontinenta.

Dan ranije mjesto u Ligi prvaka izborili su nogometaši Porta, Maribora, Zenita, APOEL-a i BATE Borisova.

Direktan plasman u elitno evropsko takmičenje izborili su Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, Bayern, Borussia Dortmund, Schalke, Manchester City, Liverpool, Chelsea, Juventus, Roma, PSG, Monaco, Benfica, Sporting, Šahtjor, Basel, Olympiakos, CSKA Moskva, Ajax, Galatasaray i Anderlecht.

Žrijeb grupne faze Lige evropskih prvaka bit će održan sutra u Monaku, sa početkom u 17:45 sati.

Izvor: Al Jazeera i agencije