Grci s novim timom i velikim ambicijama

Katsikaris: Svi znamo da su rezultati ono što se broji, no ne želimo govoriti pred samo takmičenje šta su naši ciljevi (EPA)

Jedan od tradicionalno nezgodnih i jakih timova na svim takmičenjima svakako je košarkaška reprezentacija Grčke, koja na ovogodišnje Svjetsko prvenstvo u Španiju dolazi s prilično izmijenjenim timom.

Među izabranicima selektora Fotisa Katsikarisa nalaze se dvojica igrača iz NBA lige – Giannis Antetokounmpo (Milwaukee Bucks) i Nick Calathes (Memphis Grizzlies), dok ostali igraju u evropskim klubovima.

Katsikaris za Al Jazeeru kaže kako očekuje da njegova ekipa na SP nastupi u što boljem svjetlu, poštuje timove sa Zapadnog Balkana te da njegov tim igra u veoma teškoj grupi.

“Imamo novi tim, s mnogo promjena u sastavu od prošle godine. Želimo se predstaviti kao dobar sastav, u kojem su igrači sretni što su na SP-u, što skupa rade i skupa igraju. Trudit ćemo se da igramo atraktivnu i modernu košarku”, istakao je selektor Grčke.

“Naravno, svi znamo da su rezultati ono što se broj, no ne želimo govoriti pred samo takmičenje šta su naši ciljevi.”

Jaki i talentirani timovi

Grčka je u grupi B, zajedno s Hrvatskom.

“Svako ko prati košarku zna da balkanske države veoma vole košarku te da su timovi jaki i talentirani. Hrvatska je uvijek u svojim redovima imala neke vrhunske košarkaše i uvijek je igrala lijepo za oko. Tokom priprema smo vidjeli da je takva situacija i ove godine”, kaže Katsikaris.

Za nastavak takmičenja, pored Hrvata, Grci će se boriti i protiv košarkaša Argentine, Portorika, Senegala i Filipina. Grčki selektor navodi da će svaki tim iz grupe dati sve od sebe da izbori nastavak takmičenja.

“Nema sumnje da je riječ, sveukupno gledajući, o veoma teškoj i interesantnoj grupi. Argentina i Portoriko su poznati timovi, s brojnim nastupima na jakim, međunarodnim turnirima. Senegalske košarkaše krasi vrhunska fizička sprema, a što se tiče Filipina, vidjeli smo na pripremama da je riječ o ozbiljnom timu, koji igra s velikom strašću”, govori Katsikaris.

Manji problemi na pripremama

O favoritima, poznati su odgovori:

“Neću vas iznenaditi ako kažem da su dva najveća konkurenta za osvajanje titule Sjedinjene Američke Države i Španija, a tim koji može sve iznenaditi je Litvanija. To je selekcija velikih igrača, koji su veoma talentirani i iskusni”, navodi Katsikaris.

Ljekarski karton u grčkom timu pred početak SP-a je zadovoljavajući.

“Do sada smo imali sreće da su svi igrači dobro, imali smo nekih manjih problema tokom priprema, ali su nas teže povrede zaobišle. Prvog dana priprema sam kazao da, ukoliko svi košarkaši budu zdravi i ako budemo mogli raditi na pravi način, imat ćemo odlične šanse da ispunimo naše ciljeve”, zaključuje Katsikaris.

Izvor: Al Jazeera