Filipincima uspjeh i jedna pobjeda

Reyes: Mislim da će se hrvatska reprezentacija bez ikakvih problema plasirati među 10 najboljih timova Mundobasketa (Wikipedia)

Vincent “Chot” Reyes, selektor košarkaške reprezentacije Filipina, na Svjetsko prvenstvo dolazi prilično rasterećen, svjestan dometa svojih izabranika. Filipinci su jedan od jačih timova azijskog kontinenta, no protiv timova sa drugih kontinenata, naročito iz Evrope, prilično su neuvjerljivi.

U kratkom razgovoru za Al Jazeeru, Reyes je istakao kako bi ostvarenje i jedne pobjede na Mundobasketu u Španiji bio veliki uspjeh za ovu azijsku selekciju.

“Mi smo realni i svjesni da se nalazimo u žestoko teškoj grupi, a ono što nama naročito pravi probleme su naša prirodna ograničenja u visini košarkaša te manjak međunarodnog iskustva. Nadamo se da ćemo u grupnoj fazi upisati najmanje dvije pobjede, no svjesni smo da je makar jedan trijumf na svjetskoj smotri veliki uspjeh”, govori Reyes.

Teška grupa

U grupi s filipinskom selekcijom nalazi se jedan predstavnik balkanske škole košarke i, po mnogima, jedan od “favorita iz sjene” za visoki plasman – Hrvatska. Reyes je pun hvale na račun balkanskog protivnika, s kojim će i odigrati prvi meč grupe B.

“Mislim da će se hrvatska reprezentacija bez ikakvih problema plasirati među deset najboljih timova u Španiji. Ono što krasi ovaj tim su visoki, veoma talentirani igrači, a sama selekcija ima renome vrhunskog tima. Igrači im igraju u jakim svjetskim klubovima, što im donosi dosta iskustva”, kaže Filipinac.

Pored Hrvatske i Filipina, u grupi B, čije će se utakmice igrati u dvorani Palacio Municipal de Deportes u Sevilji, nalaze se još i selekcije Grčke, Argentine, Portorika i Senegala.

Reyes se slaže da je riječ o veoma teškoj grupi i da više timova konkurira za nastavak takmičenja.

“Grupa B je veoma, veoma teška. Mi ćemo dati sve od sebe protiv njih, kao što sam i ranije rekao – nadamo se da ćemo ostvariti barem dvije pobjede. Neće biti lako, no riječ je o Svjetskom prvenstvu i sve je moguće”, ističe filipinski selektor.

Favoriti i iznenađenja

On, kao i veliki broj stručnjaka i poznavatelja igre ispod obruča, ističe dva favorita za osvajanje naslova najboljeg na planeti.

“Prvi favoriti su sigurno Sjedinjene Američke Države i domaćin Španija, no tu još treba dodati i selekciju Litvanije. Na brojnim takmičenjima desi se da neki tim napravi iznenađenje, a to mogu sigurno uraditi Hrvatska, Brazil i Ukrajina”, rekao je Reyes.

Svi košarkaši na koje je “Chot” Reyes računao u posljednje vrijeme dolaze iz domaćeg, filipinskog prvenstva. Pred Mundobasket u Španiji brine ga stanje s dvojicom igrača.

“Dvojica košarkaša su upitna za nastupe u Španiji – plejmejkeri Jayson Castro Williams i Paul Lee Dalistan. Njihovo stanje svakodnevno pratimo i vidjet ćemo u ovih nekoliko dana kako će se situacija razvijati”, kazao je selektor košarkaške reprezentacije Filipina na kraju razgovora.

Izvor: Al Jazeera