Džudistkinja sa Kosova osvojila svjetsko zlato

Nakon njenog uspjeha na međunarodnoj sceni, Vlada Kosova je povećala interes za sport (Getty Images)

Najbolja svjetska i kosovska džudistkinja Majlinda Kelmendi odbranila je titulu svjetske prvakinje u džudou, savladavši u finalu Svjetskog prvenstva u Rusiji Rumunku Andreu Chitu, javljaju kosovski mediji.

Kelmendi je u finalu pobijedila rumunsku takmičarku, koja je do finala došla nakon pobjede nad Brazilkom Erikom Mirandom.

Aktuelna svjetska prvakinja u kategoriji do 52 kilograma Majlinda Kelmendi u prvoj borbi je pobijedila Venecuelanku Vanessu Cortesiju za samo 49 sekundi, dok je u drugoj borbi imala poteškoća protiv džudistkinje iz Mongolije Munkhbaatar Bundmaa i pobijedila je na poene.

Ovom pobjedom Majlinda Kelmendi ojačala je svoj status prvakinje na svjetskoj rang-listi.

Slavila je i 8. februara u glavnom gradu Francuske, kada je na takmičenju Paris Grand Slam osvojila zlatnu medalju u kategoriji do 52 kilograma.

Povećan interes za sport

Ova 23-godišnjakinja je prva sportistkinja koja je osvojila medalju na nekom svjetskom prvenstvu od proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine.

Prvu medalju Majlinda Kelmendi je osvojila 27. augusta 2013. godine na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, pobijedivši domaću takmičarku Eriku Mirandi.

Kelmendi priča kako do svoje prve medalje nije imala dovoljno podrške države, ali da je imala veliku podršku svog trenera i porodice, koji su uložili vlastita sredstva za pripreme i takmičenje.

Nakon njenog uspjeha na međunarodnoj sceni, Vlada Kosova povećala je interes za sport, a posebno za Majlindu Kelmendi.

Kosovski mediji navode da će najnovija zlatna medalja Majlindi Kelmendi donijeti 40.000 eura, a njenom treneru 20.000 eura.

Izvor: Al Jazeera i agencije