Australija ‘računa’ na medalju

Lemanis: Vjerujemo da, ukoliko budemo igrali najbolje što znamo, imamo priliku pobijediti svaki tim u našoj grupi (Getty Images)

Piše: Ibrahim Sofić

Andrej Lemanis, selektor košarkaške reprezentacije Australije, ne krije da njegov tim ima visoke ciljeve na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu, respektira timove koji dolaze sa Balkana te ističe kako će jedan od glavnih konkurenata za titulu šampiona planete biti domaća Španija.

Jedan od rivala Australaca u grupi D bit će Slovenija. Lemanis za Al Jazeeru ističe kako je Balkan područje s velikom košarkaškom tradicijom, a Slovence pamti od prije četiri godine, kada su ova dva tima odigrala međusobnu utakmicu.

“Balkan je područje s ponosnom košarkaškom tradicijom, timovi sa ovog područja uvijek su dobro igrali na svjetskim takmičenjima. Kada govorimo o Slovencima, oni su nas eliminirali u osmini finala SP-a 2010. godine veoma uvjerljivo, tako da imamo mnogo respekta prema njima”, ističe australski selektor.

“No, mislimo da smo mi od tada značajno napredovali. Igrači su dugo zajedno i očekujemo da će u Španiji pružiti dobre partije.”

Razni stilovi igre

Uz ove dvije selekcije, u grupi D još su Litvanija, Angola, Južna Koreja i Meksiko. Lemanis svaki tim respektira i ističe njegove kvalitete, dodavši kako je ovo “Svjetsko prvenstvo, što znači da je svaki tim dobar”.

“Ono što krasi ovo takmičenje je činjenica da imate priliku igrati protiv raznih stilova igre. Svaki tim predstavlja drugačije izazove i sve se svodi na mogućnost prilagođavanja. Litvanija i Slovenija će igrati tradicionalno evropski – veoma promišljeno i veoma uvježbano. Košarkaši Angole su veoma fizički spremni, Korejci su precizni sa linije za tri poena, a Meksikanci su veoma snažni.”

“Morate se znati prilagoditi protivniku u svaki tren i znati pronaći pravu strategiju. Vjerujemo da, ukoliko budemo igrali najbolje što znamo, imamo priliku pobijediti svaki tim u našoj grupi.”

Australija je u protekla dva izdanja Mundobasketa zauzimala pozicije ispod desetog mjesta, a sada su im ciljevi daleko veći.

“Postavili smo cilj da osvojimo prvu medalju na SP-u za Australiju. Lako je to reći, no kako to uraditi… Zbog toga radimo u Evropi u protekle tri sedmice. Još ima nekih stvari koje treba ispraviti, ali mislim da pronalazimo pravi način igre i otkrivamo naš stil koji će nam donijeti uspjeh. Ukoliko budemo disciplinirani i sve to odradimo na terenu, tokom 40 minuta svake utakmice, onda ćemo sigurno biti uspješni”, ističe Lemanis.

Bez Millsa i Boguta

Na pitanje ko su favoriti turnira u Španiji, prvo je kazao: “Australija!”, uz smijeh. A potom?

“Potom slijede Sjedinjene Američke Države, koje su aktuelni prvak i ponovo će sigurno dobro igrati. Španija tradicionalno ima dobru ekipu i bit će je teško pobijediti na domaćem terenu.”

Lemanis u svom timu nema Pattyja Millsa i Andrewa Boguta, no dodaje kako “svaki tim ima svojih problema”.

Izvor: Al Jazeera