UEFA ne priznaje rezultate krimskih klubova

Tri kluba s Krima, među njima i Sevastopolj, odmah su nakon referenduma istupili iz ukrajinskih liga (AFP)

Europska nogometna asocijacija (UEFA) potvrdila je kako neće priznati rezultate klubova s Krima koji se natječu u ligama Ruskog nogometnog saveza (RFU).

Odluka Odbora za hitna pitanja UEFA-e, kako se navodi, posljedica je „složenih i teških činjeničnih i političkih razloga“.

Prošlog mjeseca RFU je odobrio da tri kluba s Krima, poluotoka koji je u ožujku pripojen Rusiji, mogu nastupati u južnoj skupini nacionalne Treće lige.

Radi se o klubovima Tavrija iz Simferopolja, Sevastopolj i Žemčužina Jalta.

Dok su prva dva kluba do pripojenja Krima Rusiji igrali u ukrajinskom prvoligaškom društvu, klub s Jalte je igrao u nižim ligama.

Tri igrača iz regije 

Odmah nakon referenduma o otcjepljenju Krima sva tri kluba objavila su da se više neće natjecati u Ukrajini, te najavili da bi od sljedeće sezone mogli igrati u ruskoj ligi.

Objava odluke prošla je, ipak, s dozom opreza, jer su očekivali dopuštenje FIFA-e i UEFA-e, te se ostavila otvorenom mogućnost da od jeseni ostanu u ukrajinskoj ligi, no samo ako im krovne nogometne asocijacije zaprijete sankcijama.

Za momčad Tavrije, koja je bila prvi prvak Ukrajine 1991. godine, nastupala su i tri igrača iz regije, ali je Boban Grnčarov došao u skopski Vardar, a Damir Kahriman u Crvenu zvezdu.

Jedini koji je ostao, kako stoji na službenim stranicama Tavrije, bivši je igrač splitskog Hajduka Marin Ljubičić.

Izvor: Al Jazeera i agencije