Sandra Perković osvojila Dijamantnu ligu

Perković je pobjedom stigla do 22 boda i nedostižne prednosti u odnosu na prvu pratiteljicu [EPA] (EPA)

Hrvatica Sandra Perković, trostruka evropska prvakinja u bacanju diska, bacivši disk 66,74 m stigla je do pobjede na mitingu u Štokholmu i time osigurala treći uzastopni naslov pobjednice Dijamantne lige.

Na šestom ovogodišnjem natjecanju u Dijamantnoj ligi najbolja svjetska bacačica diska nije bila onako uvjerljiva kao što je to bio slučaj prije pet dana na EP-u u Zurichu, ali i 4,34 m kraći hitac od njenog hrvatskog rekorda bio je dovoljan za pobjedu.

Perković je stigla do 22 boda i nedostižne prednosti u odnosu na drugoplasiranu Amerikanku Giu Lewis-Smallwood, prenosi Hina.

Američka diskašica u Štokholmu je bila treća s hicem od 65,21 metara te čak i kad bi Perković na sljedeća dva mitinga, u Zurichu i na finalu u Briselu, ostala bez bodova, Lewis-Smallwood ni s dvije pobjede ne bi mogla nadoknaditi 13 bodova zaostatka. Drugo mjesto u Štokholmu osvojila je Australka Dani Samuels s rezultatom 65,70 metara.

U razgovoru za službeni kanal IAAF Dijamantne lige na YouTubeu, Sandra Perković je izjavila da je malo umorna, ali i sretna jer je u Štokholmu ostvarila zacrtani cilj i stigla do pobjede.

‘Odličan osjećaj’

“Osjećam se odlično, ali sam malo umorna od nastupa na Europskom prvenstvu, gdje sam bacila osobni rekord. To me dosta iscrpilo. Ovdje sam došla pobijediti, osvojiti četiri boda. To sam napravila i zato sam sretna”, rekla je Perković, koja je uvjerena da će ove sezone njen disk još letjeti preko 70 metara.

“Motivacija mi nije problem. Imam još tri natjecanja. Bacat ću u Zuerichu, na mom najdražem stadionu, potom u mom Zagrebu te u Marakešu. Radujem se svim tim nastupima.”

Na Evropskom prvenstvu je sa 71,08 metara ostvarila najbolji rezultat jedne diskašice u 21. stoljeću, čime je potaknula priču o lovu na svjetski rekord (76,80 m) Istočne Njemice Gabriele Reinsch, koji stoji još od 1988. godine.

“Vjerujem da idem u pravom smjeru, iako sam malo umorna s obzirom na to da je sezona započela u svibnju. Želja mi je na svakom natjecanju bacati blizu ili preko 70 metara i biti sve bliže i bliže svjetskom rekordu”, rekla je Perković.

Diskašice će sljedeće natjecanje u Dijamantnoj ligi imati za sedam dana, 28. augusta u Zurichu.

Uspjeh atletičarki iz regije

Hrvatska skakačica uvis Ana Šimić preskočila je 190 centimetara na mitingu Dijamantne lige i podijelila treće mjesto s evropskom prvakinjom, Ruth Beitijom iz Španije.

Slavila je Ruskinja Marija Kučina, koja je preskočila 194 centimetra iz drugog pokušaja, a Airine Palšyte iz Litvanije iz trećeg, te je zbog toga ostala na drugom mjestu. Obje su triput rušile letvicu na 198 centimetara.

Ivana Španović iz Srbije osvojila je treće mjesto u skoku udalj.

Evropska vicešampionka iz Zuricha skočila je 6,61 metara u izuzetno jakoj konkurenciji i osvojila nove bodove u sveukupnom plasmanu Dijamantne lige.

Prvo mjesto u Štokholmu osvojila je olimpijska i svjetska šampionka, Amerikanka Tianna Bartoletta, skokom od 6,98 metara, dok je drugoplasirana evropska prvakinja, Francuskinja Eloyse Lesueur, skočila 6,94 metara.

Izvor: Agencije