Bolidi na struju na prvenstvu u Pekingu

U novoosmišljenom takmičenju bolida na električni pogon borit će se deset timova.

Staze su napravljene u gradovima, kako bi se što veći broj ljudi mogao uvjeriti u moć automobila na električni pogon.

U Londonu je održana posljednja proba prije prve utrke u Kini.

“Mnogi su pokušavali i nisu uspjeli napraviti takmičenje koje bi nadjačalo Formulu 1. Ipak, ovdje nije riječ samo o utrkivanju, ovo je i više od sporta”, izvještava Lee Wellings, reporter Al Jazeere.

Mnoge autokompanije žele biti dio okolišno prihvatljivog projekta, to služi kao dobar marketing. Ali kako rade ti bolidi?

Način rada

“Veoma jednostavno. Uzmete obični automobil i iz njega izbacite sve dijelove, uključujući motor i mjenjač. Stavite veliku bateriju i lako možete dostići brzinu od 250 kilometara na sat. Istina, samo na otvorenoj trkaćoj stazi”, pojašnjava Sylvain Filippi, tehnički direktor Virgin Racinga.

Svaki vozač koristit će dva bolida za jednu utrku. Takmičenje je u nadležnosti Svjetske automobilističke federacije, a učestvovat će i dva vozača poznatih prezimena – Senna, nećak slavnog Ayrtona, i Prost, sin legendarnog Alaina.

“Bruno i ja se dobro poznajemo. Veoma smo dobri prijatelji. Nadam se da ću ga pobijediti, ali i da ćemo ostati prijatelji”, kaže Prost, koji vozi za Renault.

“Bez obzira na to kako će se ovo dalje razvijati, ovo je uzbudljivo takmičenje. Svi su takmičarski raspoloženi. Siguran sam da će biti vrlo dobro”, očekuje Bruno Senna, vozač Mahindra Racinga.

Lokacije utrka

Preostalo je još da se odredi lokacija jedne od deset utrka. Ostalo se zna: prvenstvo počinje u Pekingu 13. septembra, a nakon toga vozit će se u Putrajayi u Maleziji, Punta Del Esteu u Urugvaju, Buenos Airesu, Miamiju, Long Beachu, pa čak i na slavnoj stazi u Monacu, pa u Berlinu, a finalna utrka vozit će se u Londonu.

Atraktivan zvuk električnih motora, smanjenje emisije CO2 i povećanje broja timova – san je organizatora takmičenja. Da bi se to ostvarilo, moraju se zainteresirati velike kompanije koje bi investirale novac u novi projekt.

Izvor: Al Jazeera