SP: Četvrtfinalni duel Neymara i Rodrigueza

Neymar: Bit će dramatična borba za svaki metar terena (AP)

Dvoboj četvrtfinala Svjetskog nogometnog prvenstva između Brazila i Kolumbije stotine miliona gledalaca širom svijeta pratit će i kroz prizmu sudara dvije velike zvijezde – Brazilca Neymara i Kolumbijca Jamesa Rodrigueza, najavljuju agencije.

Neymar je “poster boy”, planetarno popularan nogometaš, dok je Rodriguez tek na ovom takmičenju bljesnuo i prometnuo se u jednog od glavnih kandidata za najboljeg igrača i strijelca Mundijala.

Nažalost, nakon duela u petak u Fortalezi jedan će se oprostiti od SP-a, ali i od mogućnosti da osvoji jednu od prestižnih nagrada.

Rodriguez je trenutno vodeći strijelac SP-a sa pet golova, dok su Neymar, Lionel Messi (Argentina) i Thomas Muller (Njemačka) postigli po jedan manje.

‘Bit će spektakl’

“James igra briljantno. Ovo je njegovo prvenstvo. Nije ni čudo što ga je Monaco platio više od 40 miliona eura”, smatra kolumbijski selektor Jose Pekerman.

Rodriguez za sada mirno odolijeva medijskom pritisku i u prvi plan gura tim.

“Moje igre nisu važne koliko igra naše reprezentacije, a mi zaista igramo dobro. Prepuni smo samopouzdanja i jedva čekam okršaj s Brazilom. Bit će to pravi spektakl”, kazao je mladi Kolumbijac.

Rodriguez je u braku s Danielom Ospinom, sestrom golmana kolumbijske reprezentacije Davida Ospine.

Par je u braku od 2011. godine, a prošlog maja dobili su kćerku Salome.

“Rekao sam Jamesu da mi pazi na sestru, inače će biti problema, ha-ha”, kazao je dobro raspoloženi čuvar mreže “Los Cafeterosa”.

I dok Kolumbijci sa smijehom i dobrim raspoloženjem dočekuju četvrtfinale, u brazilskom taboru vlada nervoza.

Neymar od prvog dana turnira živi pod neviđenim pritiskom.

Dramatična borba

Na njegovu žalost, sam gura “Selecao” prema toliko željenom naslovu prvaka.

Do sada nije imao pravu podršku suigrača i svi se pitaju može li preskočiti sjajnu Kolumbiju.

“Očekujem pravi rat. Bit će dramatična borba za svaki metar terena. Za nas nema nikakve izlike. Ukoliko želimo svjetsku krunu, moramo pobijediti Kolumbiju”, kazao je Neymar.

Zanimljiv je podatak kako je Neymar na putu do četvrtfinala imao 36 driblinga. Više je imao samo Messi – 41.

“Nemam šta skrivati. Očekujem da Brazil postane svjetski prvak, ništa drugo me ne zanima”, kazao je nogometaš španske Barcelone.

Rivali u brojkama

Zvanična internetska stranica FIFA-e donijela je usporedbu dva igrača, u čije će noge biti uprte oči miliona ljudi širom svijeta. Donosi pregled osnovnih fizičkih karakteristika i uspjeha ova dva igrača, a od dvije ‘desetke’, koje će se sresti u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva, jedna će nakon ovog meča ići kući.

Visina
Neymar: 175cm
Rodriguez: 180cm

Oba igrača su relativno niska, sa visinom ispod prosjeka turnira, koji je 182cm. Ipak, obojica su poznata po tome što se dobro nose u duelima. Kada je potpisao za Barcelonu, Michael Laudrup je rekao: „Svi se raduju gledati Neymara u Evropi, ali bojim se hoće li njegova fizička konstitucija biti bitan faktor. Iako ga ne bih uspoređivao sa drugima, moram reći da ni Messi nije najveći igrač na svijetu, pa smo svi vidjeli šta je uradio.“

Datum rođenja
Neymar: 5. februar 1992 (22 godine)
Rodriguez: 12. juli 1991 (22 godine)

Obje ‘desetke’ su iste starosti i obojica su se morali nositi sa velikim pritiskom, uprkos mladosti. Neymar je glavna zvijezda domaćina, gdje god da putujete u Brazilu možete vidjeti njegove postere. Rodriguez je preuzeo teret glavne zvijezde svoje zemlje nakon povrede Radamela Falcaoa. Na pritisak je odgovorio sjajnim predstavama, prvo u Francuskoj, a zatim i na Mundijalu. Kolumbijina ‘desetka’ slavi 23. rođendan samo dan prije finala. Može li sebi osigurati najveći rođendanski poklon?

Golovi
Neymar: Četiri
Rodriguez: Pet

Za obojicu igrača je ovo prvi put da nastupaju u završnom turniru jednog svjetskog prvenstva i obojica su impresionirala učinkom. Neymar je otvorio Svjetsko prvenstvo pogotkom u prvoj utakmici protiv Hrvatske, te postigao još dva u posljednjoj utakmici grupne faze, protiv Kameruna. Njegov kolumbijski protivnik postigao je pogodak u sudijskoj nadoknadi njegove prve utakmice protiv Grčke, nakon čega je postigao još po gol protiv Obale Slonovače i Japana. Nakon toga postiže jedan od najboljih golova turnira, volej u meču protiv Urugvaja.

Veliki trofeji
Neymar: Šest
Rodriguez: Šest

Brazilski maestro je većinu nagrada osvojio sa Santosom, osvojivši tri prvenstva (2010, 2011. i 2012), te Brazilski kup 2010. godine. Vjerovatno i najveći trofej podigao je osvojivši Copa Libertadores 2011. godine, kada je postigao pogodak u drugom finalnom meču protiv Penarola.
Sa Brazilom je osvojio srebro na Olimpijskom nogometnom turniru 2012. godine, te Kup konfederacija prošle godine.
Rodriguez je prvi trofej osvojio sa 18, kada je sa Banfieldom 2009. godine osvojio argentinsku ligu. Osvojio je rijetko viđenu trostruku krunu u Portugalu: Primera ligu, Portugalski kup i Ligu Evrope.

Međunarodni turniri FIFA-e (prije Mundijala)
Neymar: 14 utakmica, osam golova (11 pobjeda, tri poraza)
Rodriguez: Osam utakmica, tri gola (pet pobjeda, jedna neriješena, dva poraza)

Međunarodni turniri su loše počeli za Brazilca. 2009. godine su FIFA-ino Svjetsko prvenstvo U-17 napustili rano. Iako je Neymar postigao pogodak u prvom meču i u pobjedi nad Japanom, njegov tim je izgubio od Meksika i Švicarske. Nakon toga je postigao tri gola na putu za finalni turnir Olimpijskog nogometnog prvenstva, ali su mu Meksikanci opet stali na put, porazivši njegov tim sa 2:1, zbog čega je osvojio srebrenu medalju. Nakon toga su krenule pobjede, a 2013. godine osvaja Kup konfederacija.
Kao 16-godišnjak Rodriguez je, također, pretrpio razočaranja na U-17 Svjetskom prvenstvu 2007. godine, koje je napustio bez postignutog pogotka. Četiri godine kasnije na domaćem terenu je impresionirao sa tri pogotka na putu do četvrtfinala Svjetskog prvenstva U-20.

Izvor: Agencije