Hajvalia zbog Suareza u svjetskim medijima

Nakon što je Luis Suarez izbačen sa Mundijala, Svjetska nogometna asocijacija izrekla mu je četveromjesečnu suspenziju, koja uključuje igranje utakmica, ali i treniranje. No, jedan kosovski klub ponudio se kao rješenje za njegove probleme.

Riječ je o klubu Hajvalia iz predgrađa Prištine, koji je urugvajskom nogometašu ponudio da igra u njihovom dresu, imajući u vidu činjenicu da Nogometni savez Kosova nije član FIFA-e.

Pohvale iz Barcelone

Suarez vjerovatno neće igrati na Kosovu, ali postoji mogućnost da dres Liverpoola zamijeni dresom Barcelone.
Predsjednik katalonskog kluba Josep Bartomeu pohvalio je Urugvajca, odnosno njegovo izvinjenje italijanskom nogometašu Chieliniju, kojeg je ugrizao.
“Suarez je priznao da se loše ponio prema kolegi – profesionalnom nogometašu. Izvinio se i to je časno, jer teško je priznati grešku. To je prvi korak ka promjeni karaktera i vraćanju narušenog imidža”, kazao je Bartomeu.

Četiri mjeseca zabrane igranja, dok je njegova karijera u konstantnom usponu – bolan udarac za Suareza. Najboljem strijelcu Urugvaja i engleske Premier lige u prošloj sezoni pomoć je ponudio kosovski klub Hajvalia.

“Kada su izrekli suspenziju Suarezu na četiri mjeseca, mi smo organizirali sastanak Uprave kluba i došli smo na ideju da mu ponudimo da bude dio našeg tima. Pošto nismo pod okriljem FIFA-e, mislim da bi on mogao igrati kod nas”, govori Rahim Pacolli, suvlasnik Hajvalie.

Hajvalia je mjesto u kojem živi manje od 8.000 stanovnika. Navijači kluba, koji je osnovan 1999. godine, bili bi presretni da Suarez postane jedan od njih.

“Nije to želja samo naših navijača, svi ljubitelji nogometa željeli bi vidjeti Suareza na Kosovu. Svi klubovi na Kosovu željeli bi imati igrača poput Suareza u svojim redovima. Naš san je da on bude član našeg kluba”, ističe Uran Vita, vođa navijača Hajvalie.

Primamljiva ponuda

Uprava kluba uložila je maksimalne napore da ponudu za jednog od najboljih nogometaša današnjice učini što primamljivijom.

“Nadamo se da će prihvatiti ili barem doći nam u posjetu – što bi bilo dobro za kosovski nogomet. Ponudili smo mu 30.000 eura za dolazak, plus 1.500 eura plate. Sada čekamo odgovor. Ukoliko dobijemo pozitivan signal od njega, mogli bi ići i pet puta preko ove sume, ali sigurno ne onoliko koliko zaista vrijedi”, navodi Pacolli.

Ipak, i da Suarez prihvati ponudu – iz Nogometnog saveza Kosova upozoravaju da napadač Liverpoola ipak ne bi mogao igrati u kosovskoj ligi.

“Nogometni savez Kosova još nije član FIFA-e, ni Evropske nogometne federacije, ali smo aplicirali za pristup još 2008. godine. U međuvremenu FIFA nam je dozvolila transfere igrača i imamo obavezu poštivati sve propise, pa bi zbog toga bilo nemoguće dozvoliti igračima koji su suspendirani da igraju u našoj ligi”, kaže Erol Salihu, sekretar Nogometnog saveza Kosova.

Kako god ova priča završila, već je imala efekta. Kosovski nogomet i klub Hajvalia kroz ovu ponudu promovirao se širom svijeta. Priču u mogućem dolasku Suareza na Kosovo prenijeli su najugledniji svjetski mediji.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO