Holtz:Makedonci će se boriti za drugo mjesto

Holtz: Drugi segment, no također veoma važan, jest rad na mentalitetu nogometaša (EPA)

Piše: Ibrahim Sofić

Jedan od primjera kako nogomet može napredovati je i nacionalna reprezentacija Luksemburga, države koja nije ni blizu renomea “sile”, ali je u posljednje vrijeme postala veoma nezgodan protivnik svima.

U prilog tome govore i rezultati – pobjede nad Litvanijom, Sjevernom Irskom, remi s Italijom.

Pred “Crvenim lavovima”, kako glasi nadimak reprezentacije te evropske države, težak je zadatak u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, koje će za dvije godine biti održano u Francuskoj. Luksemburžani se nalaze u grupi C, zajedno s Makedonijom, Bjelorusijom, Slovačkom, Španijom i Ukrajinom.

Selektor Luksemburga Luc Holtz, u razgovoru za Al Jazeeru, ističe kako će se njegovi izabranici boriti za svaki bod, te kako je uspjeh “malih” reprezentacija na proteklom Svjetskom prvenstvu u Brazilu podsticaj svima.

“Nadamo se da ćemo doći do bodova. Koliko – to će ovisiti o mnogo malih stvari koje čine nogomet, a to je da nemamo puno povrijeđenih igrača, da nemamo mnogo suspendiranih navijača i malo sportske sreće. Ukoliko se tako situacija bude razvijala, mislim da ćemo biti u poziciji napraviti nekoliko iznenađenja”, kazao je Holtz.

Nikad se ne zna

U grupi s Luksemburgom je i Makedonija, tim s kojim su se Luksemburžani susreli ne tako davno.

“Igrali smo protiv Makedonije prije dvije godine. To je bila prijateljska utakmica i slavili smo s 2:1. Riječ je o tehnički veoma jakim igračima, s dosta individualnih kvaliteta i sigurno će biti favoriti u našim susretima. Ipak, u nogometu se nikada ne zna”, kazao je.

“Mislim da će se Makedonija ravnopravno boriti za drugo mjesto u grupi, zajedno sa Ukrajinom, Slovačkom i Bjelorusijom.”

Holtz je selektor nacionalnog tima Luksemburga već četiri godine. Prije toga je bio na čelu mladog (U-21) i time ima odličan uvid u razvoj nogometa u toj državi.

“Moram istači da je došlo do preokreta u našoj filozofiji i u omladinskim pogonima. Sada je najbitniji segment naše strategije unapređenje posjeda lopte, kontrole lopte, prodora, stvaranja prostora za sebe i saigrače te, svakako, rad na jačanju samopouzdanja i slobode da se malo rizikuje.”

“Drugi segment, no također veoma važan, jest rad na mentalitetu nogometaša. Veoma bitne tačke našeg rada je jačanje samopouzdanja, pouzdanja i jačih veza među nogometašima”, istakao je Holtz.

Borba do posljednjeg

Potencira kako Luksemburgu i dalje treba više profesionalnih nogometaša, individualnih kvaliteta igrača i više iskustva.

“Kada dođe do nastanka i progresa ovih stvari, sigurno ćemo moći imati i još bolje rezultate u budućnosti.”

“Posljednje Svjetsko prvenstvo je pokazalo kako se nogomet razvija i u takozvanim malim državama. U nogometu je sve realno, sve je moguće. Iako je naša država mala, to ne znači da ćemo se automatski, u svakoj situaciji, odmah predati. Igrat ćemo kao tim, kao jedna cjelina, jedinstveno, i borit ćemo se u svakoj minuti za što bolji rezultat.”

Evropska nogometna asocijacija (UEFA) uvela je neke novosti pred EURO 2016. u Francuskoj, kao što je više država učesnica (povećanje sa 16 na 24). Samim tim, došlo je i do promjena formata kvalifikacija.

Prvi čovjek luksemburškog nacionalnog tima smatra da su promjene dobre i da će kvalifikacije biti zanimljivije i atraktivnije.

“U svakoj grupi, pa tako i našoj, gotovo svi timovi će se boriti do posljednjeg kola kako bi izborili prvo, drugo ili treće mjesto, odnosno šansu da nastupe u Francuskoj. Sam završni turnir će također biti zanimljiviji jer je vidljiv napredak u igrama većine reprezentacija, i to će privući navijače, kako tokom kvalifikacija tako i u Francuskoj.”

Izvor: Al Jazeera