Rukometaši iz regije u istoj grupi u Kataru

Među 24 reprezentacije koje će iduće godine nastupiti na Svjetskom rukometnom prvenstvu kojemu je domaćin Katar, nalaze se i četiri ekipe iz regije, pa će Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Makedonija igrati zajedno u B skupini, dok je Slovenija u skupini A.

Prvi favorit „balkanske skupine“, u kojoj su uz tri spomenute reprezentacije i Tunis, Iran te Austrija, svakako je Hrvatska, koja je više puta igrala svjetska finala, a 2003. godine i bila prvak svijeta.

Kontinuitet sjajnih igara Hrvatske potvrđuje i niz od 13 polufinala na posljednjih 15 velikih natjecanja, pa je sigurno da će Hrvatska i u Kataru jurišati na zlato.

„Naravno da je Hrvatska favorit u ovoj grupi, premda samo ime favorit ne garantira ništa, nego se to mora pokazati i dokazati. Za razliku od Danske, mislim da naši stratezi neće napraviti istu pogrešku da vode nekoliko starijih igrača koji na kraju nisu ušli ni minute u igru. Nadam se da će ovaj puta Slavko Goluža na Svjetsko prvenstvo voditi, uz postojeći kadar tih 7-8 najboljih, i naše mlade igrače“, smatra Vlado Šola, bivši golman hrvatske reprezentacije.

BiH debitant

Za razliku od Hrvatske, BiH prvi je put na velikom natjecanju nakon što je u baražu izbacila favorizirani Island.

Bh. reprezentacija se, po riječima bivšeg kapetana Enida Tahirovića, neće zadovoljiti samim nastupom u Kataru.

„Činjenica je da smo debitanti, pa niko od nas ne očekuje neki poseban rezultat. Sigurno je da će to biti jedan plus za nas, da u jednoj opuštenoj atmosferi i kvalitetne pripreme probamo odigrati tih prvih pet utakmica što bolje i skupimo dovoljno bodova koje će, na kraju, značiti to minimalno četvrto mjesto“, kaže Tahirović.

Makedonija puno ulaže u rukomet

Makedonija posljednjih godina najviše ulaže u rukomet, pa je, uz sjajne klubove Metalurg i Vardar, i reprezentacija u konstantnom usponu.

Najbolji rezultat Makedonije bilo je peto mjesto na Europskom prvenstvu u Srbiji prije dvije godine.

Bivši reprezentativac Stevče Aluševski ističe kako je cilj generacije koju predvodi Kiro Lazarov plasman na Olimpijske igre.

„U pitanju su protivnici koje poznajemo. S Austrijom smo igrali na posljednjem Europskom prevenstvu. Bosna i Hercegovina je možda najprijatnije iznenađenje jer je izbacila Island, dok za Hrvatsku neću trošiti riječi. Nezgodna će biti i reprezentacija Tunisa koju vodi Sead Hasanefendić. Naš cilj je četvrtfinale i kvalifikacije za Olimpijske igre jer je Rio de Janeiro posljednja šansa za ovu generaciju igrača“, ukazuje Aluševski.

Posebna poslastica rukometnog Mundijala svakako će biti međusobni mečevi regionalnih reprezentacija. Titulu prvaka brani Španjolska.

Izvor: Al Jazeera