Halilhodžić u Trabzonsporu: Merhaba, ovdje imam čistu savjest

Halilhodžić se novinarima obratio turskim pozdravom 'merhaba' (Anadolija)

Bosanskohercegovački trener Vahid Halilhodžić potpisao je dvogodišnji ugovor s turskim Trabzonsporom, a prethodno je predvodio i prvi trening s igračima, prenosi Anadolija.

To je svojevrsni Halilhodžićev povratak na posao koji je počeo prije osam godina kada je Trabzonspor vodio s klupe u devet kola u sezoni 2005/06.

Halilhodžić se novinarima obratio turskim pozdravom „merhaba“, te podsjetio da je prije osam godina predsjedniku Haciosmanogluu obećao nekoliko stvari i da je stajao iza toga.

„Tačno je da sam imao mnogo ponuda nakon svjetskog prvenstva. Da sam ih prihvatio, ne bih imao mirnu savjest i slagao bih. Došao sam da ponovo radim sa vama, da radimo i ostvarujemo uspjehe“, kazao je Halilhodžić.

Ističući da ga neće zabrinjavati moguće kritike na njegov rad, rekao je kako želi profesionalno raditi da bi Trabzonspor ostvario dobre rezultate.

„Prihvatiću svaku kritiku i mišljenje, jer je to normalno u fudbalu. Živite u demokratskoj zemlji, ali ukoliko te kritike pređu granice i prerastu u laži i ugroze mene i moju porodicu, onda će stvari poprimiti novu dimenziju“, jasan je bio Halilhodžić.

Još je poručio kako se ne boji posla i da će dati sve da klub ostvari dobar rezultat u idućoj sezoni.

Odbio brojne ponude

Predsjednik Trabzonspora Ibrahim Haciosmanoglu je u obraćanju novinarima kazao da je načelni dogovor s Halilhodžićem postignut prije početka Svjetskog prvenstva u Brazilu, na kojem je taj stručnjak vodio reprezentaciju Alžira, i da je proces pregovora nastavljen i nakon Mundijala.

„Naravno da su se nakon velikog uspjeha na Mundijalu i novih ponuda svi pitali hoće li on doći u klub. Uvijek smo mu vjerovali i on nas je učinio ponosnim na to. Njegova odluka da održi obećanje i dođe u Trabzon, uprkos dvostruko ili trostruko većim ponudama i u vrijeme kada se svijet percipira kroz prizmu materijalnog, mora se vrednovati i kao čin čovječnosti“, ocijenio je Haciosmanoglu.

Istaknuvši da je klub s Halilhodžićem i prije osam godina zasnovao veoma dobru i blisku suradnju, kazao je da je u proteklom razdoblju način rada popularnog trenera i ponašanja bio često navođen kao primjer u klubu.

„Svi mu moramo omogućiti da u idućem razdoblju slobodno radi i da mu pružamo podršku. Nadamo se i molimo da ostvari velike uspjehe s Trabzonsporom i turskim nogometom uopće“, poručio je Haciosmanoglu.

Vahid Halilhodžić je kao izbornik reprezentacije Alžira u Brazilu plasmanom u osminu finala ostvario povijesni uspjeh za tu afričku zemlju. Postao je i prvi strani trener koji je drugi put u Trabzonsporu.

Izvor: Agencije