Sušiću danas istekao selektorski ugovor

Safet Sušić je vodio 45 utakmica - ostvario je 22 pobjede, imao sedam neriješenih utakmica i doživio 16 poraza (EPA)

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine i službeno je ostala bez izbornika, nakon što je Safetu Sušiću danas istekao ugovor koji je potpisao s Nogometnim/ Fudbalskim savezom BiH (N/FSBiH).

O novom izborniku ili produljenju ugovora Sušiću u krovnoj nogometnoj organizaciji u BiH još se nije odlučivalo, pa postoji mogućnost da Pape ostane na klupi i u kvalifikacijskom ciklusu za Euro 2016 u Francuskoj.

SP u Brazilu 2014

„Nema ništa novo. Nisam još zvanično razgovarao sa ljudima iz Saveza, mada smo se malo toga dotakli na povratku iz Brazila. Treba sjesti i pričati. Tu sam, slobodan sam, bit ću još nekoliko dana u Sarajevu i vidjet ćemo šta će se dogoditi. Zaista, ne želim ni na koga vršiti pritisak. Znam da je većini ljudi iz Saveza želja da ostanem“, rekao je Sušić Oslobođenju.

Želio bi ostati

Sušić je i prije nagovještavao kako bi volio ostati na izborničkoj klupi, pogotovo u kvalifikacijama za iduće veliko natjecanje, te tako dobiti priliku da odvede reprezentaciju i među najbolje europske ekipe. No, o njegovoj sudbini odlučivat će nogometni dužnosnici.

Istovremeno su se pojavila i nagađanja tko bi mogao biti izbornik ukoliko Sušić ne potpiše novi ugovor.

U medijima se kalkuliralo imenima slavnog Veležovog dvojca – Vahida Halilhodžića i Dušana Bajevića, ali i bivših reprezentativaca Sergeja Barbareza, Faruka Hadžibegića i Mehmeda Baždarevića.

Razgovor ovih dana

I u N/FSBiH su potvrdili kako nisu još razgovarali sa Sušićem, ali su najavili kako će to učiniti ovih dana.

„U narednih desetak dana sve će se znati. Procedura nalaže da Izvršni odbor sačeka izvještaj o radu, da ga analiziramo, a potom slijede razgovori i donošenje odluke“, pojasnio je Oslobođenju Elvedin Begić, predsjednik Saveza.

Legenda bh. nogometa na izborničku klupu došao je u prosincu 2009. godine, kada je na toj poziciji zamijenio Miroslava Blaževića i uspio ostvariti povijesni rezultat bh. nogometa – odvesti reprezentaciju na svjetsko prvenstvo.

U kvalifikacijskim ciklusima za Euro 2012, te Mundijal 2014 i kroz sam nastup u Brazilu Safet Sušić je s klupe vodio 45 utakmica, te pritom ostvario 22 pobjede, imao sedam neriješenih utakmica i doživio 16 poraza.

Izvor: Al Jazeera i agencije