Mundijal u brojkama: Od Olinge do Mondragona

Kolumbijski golman Faryd Mondragon stariji od selektora Hrvatske Kovača i Obale Slonovače Lamouchija (AFP)

Učesnice Svjetskog prvenstva u Brazilu ove sedmice potvrdile su konačne spiskove svojih igrača, što je poslužilo kao osnova zvaničnoj internetskoj stranici Svjetske nogometne federacije za analizu najstarijih, najmlađih, najčešćih i najefikasnijih učesnika Mundijala.

236 – nogometaša koji imaju šansu igrati na SP-u od 12. juna do 13. jula nastupilo je na makar jednoj od prethodnih smotri najboljih. Svjetski prvak Španija u svojim redovima ima 16 “veterana” prethodnih Mundijala. Slijede Urugvaj sa 15 i Kamerun sa 13. Rekorder među učesnicima, kada se gleda raspon godina, jest Faryd Mondragon, koji je svoj debi na SP-u upisao prije 20 godina u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovaj golman Kolumbije bio je i na Mundijalu 1998. godine, kao i Samuel Eto'o i Gianluigi Buffon, koji je postao treći igrač u historiji (uz Meksikanca Antonija Carbajala i njemačke legende Lothara Matthausa) koji je dobio poziv na peti SP. Carbajal i Matthaus su igrali na svih pet turnira, dok je golman Italije bio rezerva u Francuskoj 1998. godine i nije igrao. Sada ima priliku da četvrti put nastupi na SP-u, kao i DaMarcus Beasley (SAD), Iker Casillas i Xavi (oba Španija), Samuel Eto'o (Kamerun), Miroslav Klose (Njemačka) i Rafael Marquez (Meksiko).

100 – posto reprezentativaca Rusije igra u timovima domaće lige, što je rekord SP-a u Brazilu. Engleskoj taj prosjek “kvari” Celticom Frase Forster (95,6 posto). Sa druge strane, samo po jedan reprezentativac (4,3 posto) Bosne i Hercegovine, Obale Slonovače, Gane i Urugvaja igra za klub iz domovine.

68 – godina će napuniti ruski selektor Fabio Capello tokom SP-a, čime će biti najstariji selektor od svih na Mundijalu. Italijanski stručnjak, koji će postati i četvrti najstariji selektor Mundijala svih vremena, nalazi se ispred Oscara Tabareza (Urugvaj, 67 godina i tri mjeseca) i svog nasljednika na klupi Engleske Roya Hodgsona (66 godina, 10 mjeseci). Najmlađi od svih šefova struke reprezentacija je Hrvat Niko Kovač sa 42 godine i osam mjeseci, a mjesec dana više ima francuski strateg na čelu Obale Slonovače Sabri Lamouchi.

58 – nogometaša će proslaviti rođendane tokom Mundijala. Prvi će svijeće na torti ugasiti Čileanac Mauricio Isla (26) i Australac Eugene Galeković, prvog dana takmičenja. Mondragon će napuniti 43 godine 23. juna, a dan kasnije slavit će Argentinac Lionel Messi (27). Na dan finala, 13. jula, rođendane će slaviti John Mensa (Gana) i Guillermo Ochoa (Meksiko).

52 – lige će imati svoje predstavnike na Mundijalu, a najviše nogometaša učesnika igra za engleske klubove. Čak 114 od 736 igrača (15,4 posto) igra za neki klub iz Premier lige ili nižeg engleskog ranga. U njemačkim klubovima igra 81, a u italijanskim 78 igrača. Od 297 klubova iz kojih dolaze igrači, opet su dominantni engleski – 28, a njemački su ponovo drugi (21). Rekord sa najviše igrača na Mundijalu ipak drži minhenski Bayern sa 15 igrača, a igrača manje u Brazil šalje Manchester United. Alžirska reprezentacija je druga u historiji, nakon Srbije od prije četiri godine, koja ima 23 igrača iz 23 različita kluba.

43 – godine će imati najstariji učesnik Mundijala Mondragon kada ode iz Brazila. Nešto mlađi je njegov saigrač iz “Cafeterosa” Mario Yepes (39), a prate ih Grk Georgios Karagounis (37 godina, četiri mjeseca), Noel Valladares iz Hondurasa (37 godina, dva mjeseca) i italijanska legenda Buffon (36 godina, pet mjeseci). Kolumbijski golman je čak stariji od dva selektora, Kovača i Lamouchija, a ukoliko nastupi u Brazilu, postat će najstariji nogometaš koji je igrao u historiji svjetskih prvenstava – nadmašit će Rogera Millu (42 godine, jedan mjesec).

29 – iznosi prosjek godina kojim je reprezentacija Argentine najstarija na Mundijalu. Pet mjeseci manje u prosjeku imaju selekcije Hondurasa, Irana, Portugala i Urugvaja. Sa druge strane, najmlađe selekcije imaju Gana (25 godina, šest mjeseci), Nigerija (25 godina, 10 mjeseci) i Belgija (25 godina, 11 mjeseci).

27 – godina i pet mjeseci je prosjek svih igrača učesnika tri posljednja Mundijala (2006., 2010., 2014.). Ova brojka se odnosi i na još jedno starije SP, ono u SAD 1994. godine, igrači u Francuskoj 1998. bili su stariji dva mjeseca, a u Japanu i Južnoj Koreji 2002. mjesec dana stariji.

20 – igrača se nada da će u Brazilu podići pobjednički trofej drugi put. Najviše ih je u redovima aktuelnog prvaka Španije, njih 16, a Italijani Andrea Barzagli, Gianluigi Buffon, Daniele de Rossi i Andrea Pirlo žele ponoviti uspjeh od prije osam godina. Na listi selektora Brazila Luiza Felipea Scolarija nema “preživjelih” iz 2002. godine, jer se Kaka i Ronaldinho nisu uspjeli nametnuti.

18 – godina i jedan mjesec ima najmlađi učesnik Mundijala u Brazilu – Kamerunac Fabrice Olinga i, ukoliko dobije šansu, postat će deveti najmlađi u historiji SP-a. Najmlađi u historiji je Norman Whiteside, koji je za Sjevernu Irsku igrao 1982. godine u Španiji sa 17 godina i 41 danom.

14 – golova na svjetskim prvenstvima postigao je Nijemac Miroslav Klose, što ga čini najboljim strijelcem među učesnicima. Ukoliko postigne još jedan u Brazilu, izjednačit će se na listi najboljih svih vremena sa brazilskim asom Ronaldom, koji je u historiju ušao 2006. godine. Klose, također, može postati tek treći igrač otkako se igra SP koji je postigao golove na četiri različita izdanja – to su jedino postigli njegov sunarodnjak Uwe Seeler i igrač svih vremena Pele.

Izvor: FIFA