UEFA: Crvena zvezda izbačena iz Lige prvaka

Prvak Srbije ima rok od deset dana da se žali Međunarodnom sudu za arbitražu u sportu (Arhiva)
Prvak Srbije ima rok od deset dana da se žali Međunarodnom sudu za arbitražu u sportu (Arhiva)

Evropska nogometna asocijacija (UEFA) diskvalificirala je beogradsku Crvenu zvezdu iz takmičenja u Ligi prvaka u sezoni 2014/2015. zbog kršenja pravilnika o finansijskom fair playu.

Odluku o oduzimanju licence za učešće u elitnom takmičenju je danas u Nyonu donijelo Finansijsko kontrolno tijelo UEFA (CFCB), kojim je predsjedavao Jose Narciso de Cunha Rodrigues.

Prvak Srbije ima rok od 10 dana da se žali Međunarodnom sudu za arbitražu u sportu (CAS).

Evropska kuća nogometa saopćila je kako bi za nekoliko dana mogla pokrenuti istragu protiv Fudbalskog saveza Srbije (FSS), koji je dodijelio licencu Crvenoj zvezdi. Slučaj Crvene zvezde je CFCB razmatrao još od aprila, a danas je odluka definitivno donesena.

Najava žalbe

Predsjednik Crvene zvezde Dragan Džajić rekao je da je razočaran izbacivanjem „crveno-belih“ sa evropske scene i najavio da će se klub žaliti na odluku UEFA-e.

„Naravno da mi je žao što smo izbačeni, pogotovo u trenutku kada smo posle šest godina zasluženo osvojili titulu, teškom mukom i uz mnogo odricanja. Radovali smo se kvalifikacijama za Ligu šampiona i nisam zadovoljan što nećemo igrati, iako mnogi jesu. Živimo u takvom okruženju gde se borite da preživite“, izjavio je Džajić.

On je dodao da će Upravni odbor kluba u ponedjeljak najvjerovatnije odlučiti da se žali Arbitražnom sudu na odluku UEFA-e.

„Ovaj klub po svemu zaslužuje da igra kvalifikacije za Ligu šampiona, a ne da plaća ceh prošlosti. To je jedina i istinita činjenica“, kazao je Džajić, koji nije htio polemisati o tome da li je ponudio ostavku na mjesto predsjednika kluba.

Na pitanje novinara da li odluka UEFA znači i raspad šampionske ekipe, on je rekao da „nije u pitanju tim, nego klub“.

„Dolasci i odlasci igrača su normalna stvar i to prati svaki klub. Ovoj odluci kumovali su i pojedini mediji, iako je bilo i naših slabosti. Kao da su želeli da budemo izbačeni, ali to nije opravdanje“, ocijenio je Džajić.

On je rekao da ne zna kakve bi posljedice mogla izazvati odluka UEFA-e na budućnost kluba.

„Crvena zvezda će živeti uvek, i da se desila gora stvar po klub. Toliko smo želeli da igramo kvalifikacije za Ligu šampiona. Ovu titulu skoro mogu da poredim sa onom iz Barija. Takav je život. Došlo je na naplatu nešto za šta ne mogu da krivim nikoga iz sadašnje uprave, iako sam imao primedbi“, zaključio je Džajić.

Naslijeđeni dugovi

Potpredsjednik Zvezde Ivica Tončev rekao je da UEFA nije imala razumijevanja za novo rukovodstvo „crveno-belih“.

„Moj prvi komentar je da je Crvena zvezda osvojila titulu prvaka Srbije, a da UEFA nije imala razumevanje za novo rukovodstvo kluba. Radi se o nasleđenim dugovima, koje nije stvorilo ovo rukovodstvo. Svakako da taj veliki dug nije od juče“, izjavio je Tončev, prenosi Tanjug.

„Ovo je bila borba sa vetrenjačama. Zanimljivo je da prethodnih godina, kada nismo bili prvi, a imali dugove, mogli smo da igramo Evropu, a sada, kada smo osvojili šampionsku titulu, to nam nije dozvoljeno. Iskoristićemo pravo žalbe na ovu odluku UEFA-e.“

Drugi potpredsjednik Crvene zvezde Slaviša Kokeza je rekao da ne želi danas komentirati odluku UEFA-e.

Igrač beogradskog kluba Miloš Ninković rekao je, poslije saznanja o diskvalifikaciji iz evropskih takmičenja, kako je danas najtužniji dan za sve u klubu i da vjerovatno znači i raspad ekipe.

„Došao sam kod predsednika Dragana Džajića da popričamo o stanju u klubu, a ovde me je dočekala neprijatna vest. Ništa gore nije moglo da se desi“, izjavio je.

„Posle toliko godina da osvojimo titulu, a da ne odemo u Evropu. Nakon prelepih godinu ovo ostavlja gorak utisak, nije moralo ovako da se završi. Ovo je najtužniji dan za sve nas u klubu, ali i za navijače. Kao što je pre dve nedelje bio najsrećniji kada smo uzeli titulu. Nisam verovao da će ovo da se desi.“

On je dodao da će narednih dana više znati o tome da li ostaje u redovima prvaka Srbije.

„Ovo najverovatnije znači i raspad ekipe. Nisam definitivno odlučio šta ću sa sobom i šta dalje. Tužno je da će se ovakva grupa fudbalera i ljudi verovatno raspasti. Nisam pričao sa upravom u vezi isplate igrača“, zaključio je Ninković.

Stav FSS-a

Fudbalski savez Srbije (FSS) smatra da bi eliminacija Crvene zvezde sa evropske scene naredne sezone predstavljala veliki udarac za nogomet ove države. Nacionalni savez uputio je danas apel svim nogometnim instancama da pomognu Crvenoj zvezdi u žalbenom postupku pred nezavisnim Arbitražnim sudom u Lozani.

„FSS je zatečen i pogođen informacijom da šampion Srbije i naš najtrofejniji klub verovatno neće sledeće sezone imati pravo igranja u kvalifikacijama za Ligu šampiona zbog kršenja finansijskog fer-pleja. Bez namere da komentarišemo stavove prvostepenog organa UEFA-e, koji je uticao na donošenje ovakve odluke, u postupku koji je trajao skoro godinu dana želimo da izrazimo veliko žaljenje što milioni pristalica Crvene zvezde verovatno neće biti u prilici da vide svoj klub na toliko željenoj i očekivanoj sceni“, navodi se u saopćenju FSS-a.

Ujedno, FSS je izrazio iznenađenje činjenicom da je najavljeno pokretanje mogućeg disciplinskog postupka i protiv nacionalnog saveza zbog izdavanja licence Crvenoj zvezdi za učešće u evropskim takmičenjima.

„Uzimajući u obzir činjenicu da se nalazimo pod uslovnom kaznom zbog slične situacije iz prošlosti, teško stanje u kojem se Crvena zvezda nalazila godinama unazad uticalo je na izdavanje licence za igranje u Evropi na granici prihvatljivih uslova. Nikada nismo želeli da na bilo koji način budemo smetnja učešća Crvene zvezde na najvišoj sceni, svesni činejnice da je najbolji i najbrži put oporavka kluba učestvovanje u Evropi“, zaključuje se u saopćenju FSS-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO