Trenerica povela nogometaše na pripreme

Prva žena koja će voditi jedan profesionalni nogometni klub povela je svoje igrače na pripreme. Sve se događa u francuskoj drugoj ligi, a grad i klub koji mijenjaju nogometnu historiju zovu se Clermont.

Portugalka Helena Costa trebala je biti prva žena trener jednog profesionalnog nogometnog kluba, ali od posla u francuskom drugoligašu Clermontu odustala je i prije početka sezone. Navela je lične razloge.

A onda se predsjednik kluba, sa smislom za PR, odlučio za reprizu. Doveo je opet ženu, bivšu reprezentativku Francuske. Zove se Corinne Diacre i ne zanima je ko je bio prvi izbor kluba.

“Moja misija je voditi Clermont. Neću komentirati ono što se događalo ranije. Nemam nikakvih informacija o tome, osim iz medija. Moj posao je samo onaj na terenu. Dat ću sve od sebe da dobro obavim svoj posao, a to je na terenu”, istakla je.

Rad pod pritiskom

Ranije je trenirala ženski klub i tvrdi da zna kako se nositi s pritiskom.

“Ja uvijek radim pod pritiskom, uvijek se bavim detaljima i uvijek sam takmičarski raspoložena. Ne treba mi nikakav dodatni pritisak. Znam da će me ljudi gledati drugačije nego što gledaju moje muške kolege. Ali ja znam zašto sam ovdje i svoje ciljeve jasno sam odredila”, istakla je Diacre.

Prvi susret s igračima doživjela je dobro, no njen posao tek počinje.

“Kad smo se upoznavali, igrači su se smiješili. I meni i predsjedniku jedna stvar učinila se važnom, a to je činjenica da su me gledali ravno u oči. Nisu izbjegavali pogled. To mi se svidjelo”, dodala je.

Borba Diacre i Clermonta za ulazak u prvu ligu počinje za mjesec – 1. augusta.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO