Sarajevo bez vakcina preporučenih za Brazil

U Sarajevu više nema vakcina protiv žute groznice, koja se preporučuje putnicima u Brazil. U Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo ne očekuju novu dostavu do kraja ljeta.

Između 4.000 i 5.000 državljana Bosne i Hercegovine putuje na Svjetsko prvenstvo u nogometu, procjene su Ministarstva vanjskih poslova te zemlje. Iz susjedne Hrvatske otputovat će ih blizu 3.500.

Manaus, grad u srcu Amazonije i kišnih šuma. Mjesto bogato florom i faunom, ali i insektima koji prenose tropske bolesti. Ujedno i mjesto susreta hrvatske reprezentacije s Kamerunom 18. juna.

Malarija i žuta groznica najveća su prijetnja u toj oblasti u blizini Ekvatora. Za malariju vakcina ne postoji, ali onu za žutu groznicu Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje osobama koje putuju u Manaus, Braziliju, Cuiabu, Belo Horizonte, Salvador, Curitibu, Porto Alegre… Vakcinu treba primiti najmanje desetak dana pred put.

Za cijeli život

“Ako idu u unutrašnjost, tamo gdje su kišne šume, onda definitivno dolaze u taj rizik, jer se radi o komarcima koji su aktivni 24 sata. Znači, i danju i noću. Ta bolest napada razne organe, između ostalog, bubrege i jetru, i zna završiti smrtno”, kaže Zarema Obradović iz Zavoda za javno zdravstvo KS-a.

Vakcina protiv žute groznice u Sarajevu više nema. Potrošili su, kažu, i posljednju dozu, a kada će dobiti nove – zavisi, prije svega, od proizvođača vakcine. Ne očekuju ih prije augusta ili septembra.

“Samo primanje vakcine nije bilo mnogo bolno. Dakle, primila sam vakcinu protiv žute groznice i protiv hepatitisa A. Ova protiv žute groznice štitiće me u narednih 10 godina, dok je protiv hepatitisa A za ceo život”, izvještava reporterka Al Jazeere Nataša Krstin.

Vakcinu protiv hepatitisa A, ali i protiv trbušnog tifusa, putnicima preporučuju i u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Ova država nema predstavništvo u Brazilu, zbog čega će trojica uposlenika Ministarstva od 12. juna pa sve dok reprezentacija Bosne i Hercegovina bude igrala na Mundijalu voditi privremeni konzulat u Rio de Janeiru.

“Privremeni konzularni ured će raditi sve ono što rade diplomatsko-konzularna predstavništva jedne zemlje. Dakle, naša osnovna funkcija je pružiti zaštitu i pomoć svim državljanima Bosne i Hercegovine koji će se u vrijeme SP-a zateći u Brazilu”, rekao je Zoran Perković, pomoćnik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Kartica umjesto gotovine

Državljanima Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine nisu potrebne vize za Brazil. Najmanje 12 sati u zraku i put od više od 10.000 kilometara. Toliko ljubitelje nogometa u regiji dijeli od zemlje domaćina Svjetskog prvenstva.

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH savjetuju im da na ulici ne nose pasoše, nego kopiju. Da kod sebe ne drže veće sume novca, već da plaćaju kreditnom karticom. Brazilska valuta je real.

Jedan euro vrijedi tri reala, a jedan dolar 2,2 reala. Za pet reala, naprimjer, na plaži se može kupiti kokos i te se cijene, kažu prodavači, neće mijenjati.

“Ovo su naše ljetne cijene i nećemo ih povećavati. Sve je isto kao i ljeti. Evo, vidite da čak imamo istaknut cjenovnik. Sve je ovdje, sve je kako treba”, rekao je Luis Paulo, prodavač na plaži.

U Riju su prodavačima i zakonom zabranili da dalje dižu cijene. Za Sao Paulo je, s druge strane, potreban “deblji” novčanik.

Izvor: Al Jazeera