Kostarika nakon penala među osam najboljih

Nakon 120 minuta nije bilo pobjednika, pa su izvođeni penali (EPA)

Nogometna reprezentacija Kostarike uspjela je, nakon produžetaka i izvođenja jedanaesteraca, plasirati se u četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Brazilu.

Nakon 90 odigranih minuta Kostarika i Grčka odigrali su neriješeno 1:1, a niti dodatnih 30 minuta nije donijelo pobjednika, pa su odlučujući bili udarci s “bijele točke”.

Svi reprezentativci Kostarike pogodili su mrežu, a ključni je bio promašaj grčkog igrača Gekasa.

SP u Brazilu 2014

Kostarikanci su u dramatičnoj utakmici, u kojoj su primili pogodak u sudačkoj nadoknadi i 54 minute igrali s igračem manje, došli do najvećeg uspjeha u povijesti i plasmana među osam najboljih ekipa svijeta.

Junak dvoboja bio je kostarikanski vratar Kelyor Navas, koji je obranio nekoliko velikih prilika Grka, a u raspucavanju je uspio obraniti i jedanaesterac, koji je uveo malu srednjoameričku državu u četvrtfinale.

Izjednačenje u sudijskoj nadoknadi

Kostarika je povela u 52. minuti pogotkom svog kapetana Bryana Ruiza koji je s vrha šesnaesterca precizno pogodio sami kut grčkih vrata.

U 66. minuti je isključen igrač Kostarike Oscar Duarte, a Kostarikanci su se uspješno branili sve do prve minute sudačke nadoknade kada je iz gužve stoper Sokratis Papasthathopoulos izjednačio i izborio produžetak.

Grčka je i osminu finala osigurala pobjedom nad Obalom Bjelokosti (2:1) izborenu također u sudačkoj nadoknadi. U produžetku se Kostarika i s igračem manje obranila, a odluka o četvrtfinalu je pala nakon izvođenja jedanaesteraca.

Protivnik Kostarikanaca u četvrtfinalu, 5. srpnja u Salvadoru, bit će Nizozemska, koja je prethodno izbacila Meksiko u meču na stadionu Castelao u Fortalezi.

Golom Des Santosa Meksiko je poveo u 48. minuti, ali u 88. minuti Wesley Sneijder izjednačava rezultat na 1:1.

U sudačkoj nadoknadi, Klaas Jan Huntelaar uspješno izvodi jedanaesterac dosuđen nakon žutog kartona za Andresa Guardadoa, čime je osigurao prolazak Nizozemaca u iduću fazu natjecanja.

Izvor: Al Jazeera i agencije