Prvi krug: Uzlet ‘malih’ ekipa, potop velikana

Deseci hiljada ljudi pratili su u Chicagu na velikom ekranu duel SAD-Njemačka (EPA)

Piše: Mladen Obrenović

Prvi krug Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu završio je, za neke, iznenadnim uspjehom južnoameričkih reprezentacija i potopom nacionalnih vrsta iz Europe, prije svih branitelja naslova Španjolske, te Italije, Engleske i Portugala. Među onima koje su već napustili Brazil su i dvije reprezentacije iz regije – Bosna i Hercegovina, koja je prvi put sudjelovala na Mundijalu i Hrvatska, koja ponovno nije uspjela proći skupinu.

U međuvremenu, svijet slavi svoje nove nogometne junake, selektori reprezentacija koje su ispale podnose ostavke, a favoriti i oni koji to nisu, ali mogu iznenaditi, pripremaju se za nastavak turnira, nadajući se finalu na Maracani 13. srpnja.

Slijedi nekoliko najzanimljivijih detalja iz prvog dijela Mundijala.


Premijerni nastup ‘Zmajeva’

Nogometni reprezentativci Bosne i Hercegovine napustili su svoju bazu u Guaruji, gdje su boravili tokom sudjelovanja na SP-u, ranije nego su planirali i krenuli prema Europi – neki u gradove u kojima žive, a neki u Sarajevo.

Zasluženo slavlje za Vahu [AFP]

Alžirska reprezentacija, koju vodi bh. stručnjak Vahid Halilhodžić, plasirala se u osminu finala Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu i ostvarila povijesni uspjeh za nogomet u toj zemlji.

Za prolazak među 16 najboljih i duel s Njemačkom, bilo im je dovoljno da igraju neriješeno s Rusijom i to su i učinili.

Najveći je to uspjeh alžirskog nogometa, a u tri dosadašnja sudjelovanja nisu uspjeli proći skupinu. Najbliži su tome bili u Španjolskoj 1982. godine, ali su poslije sjajnih igara Alžiraca na tom turniru Njemačka i Austrija odigrale taman onoliko koliko je trebalo za prolaz obje reprezentacije.

Alžir je tada ostao kratkih rukava, a popularni Vaha 30. lipnja u Porto Alegreu ima priliku naplatiti taj dug.

Izvor: Al Jazeera