FIFA: Zabrana igranja Suarezu zbog ugriza

Talijanski stoper Chiellini od suca tražio kaznu za napadača Liverpoola (EPA)

Urugvajski napadač Luis Suarez kažnjen je četveromjesečnom zabranom igranja, suspenzijom na devet međunarodnih utakmica i novčanom globom od 100.000 švicarskih franaka (gotovo 82.200 eura) zbog ugriza talijanskog braniča Giorgia Chiellinija, objavila je FIFA.

FIFA je naknadno kaznila Suareza, s obzirom na to da sudac utakmice Urugvaj – Italija na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu nije vidio i sankcionirao ugriz. Suarezu je to čak treći put u karijeri da je kažnjen zato što je ugrizao protivnika.

SP u Brazilu 2014

Međunarodna nogometna federacija otvorila je istragu protiv Suareza odmah nakon utakmice, zahtijevajući izvještaje sudaca i delegata.

Čim je FIFA donijela odluku o kazni za Luisa Suareza, predsjednik Nogometnog saveza Urugvaja Wilmar Valdes najavio je žalbu.

„Spremamo žalbu, imamo tri dana za to. Smatramo da je kazna prevelika i da nije bilo dovoljno dokaza da se ovako reagira. Uostalom, u posljednje vrijeme bilo je i mnogo većih incidenata u nogometu. Osjećamo se kao da je netko izbacio Urugvaj s Mundijala, jer nam Suarez mnogo znači“, rekao je Valdes novinarima u Montevideu.

I Mujica protiv kazne

Kazna Suarezu izazvala je šok i nevjericu u njegovoj domovini, a urugvajski mediji navode kako je „kažnjen kao da je terorist ili kriminalac“. „Suarez je zaslužio kaznu, no odluka FIFA-e je skandalozna“, pišu tamošnji mediji.

U nogometu zaluđenoj zemlji Suarez ima status „božanstva“, za razliku od ostatka svijeta gdje je sinonim za kontroverze, no praktički svi se slažu kako je napadač Liverpoola zaslužio kaznu, ali ne tako žestoku.

Dio medija je čak optužio Engleze da su predvodili „lov na Suareza“, pa je čak i predsjednik države Jose Mujica poručio neka ostave Suareza na miru.

Urugvajci krive britanske medije

Autor poznate knjige „Golazo! Povijest nogometa u Latinskoj Americi“, Urugvajac Andreas Campomar smatra kako „britanski mediji već godinama predvode lov na Suareza, premda je bilo mnogo većih afera u kojima su sudjelovali engleski nogometaši“.

„Ne želim ulaziti u teorije zavjera, no nevjerojatna je mržnja kojom engleski mediji pišu o Luisu“, smatra Campomar.

Jedan od rijetkih Urugvajaca koji je očekivao veliku kaznu je Alcides Ghiggia, poznatiji kao „čovjek koji je rasplakao Maracanu“ jer je postigao pobjednički pogodak za Urugvaj u susretu protiv Brazila (2:1) na Maracani 1950. godine donijevši svojoj reprezentaciji svjetski naslov.

„Zaista mi nije jasno što je u glavi tom mladiću. To nije rat da grizemo i napadamo ljude“, kazao je Ghiggia.

Chiellini tražio crveni karton

O tome da će Suarez vjerojatno biti kažnjem moglo se pretpostaviti iz prvih izjava člana Izvršnog odbora FIFA-e Jima Boycea.

„Vidio sam incident na televiziji i moramo ga dobro istražiti. Nema sumnje kako je Suarez vrhunski napadač, ali još jednom je reagirao neprimjereno“, naglasio je Boyce.

Napad na Chiellinija, kojeg je Suarez ugrizao za rame, dogodio se u 80. minuti utakmice, nakon čega je talijanski stoper kod suca tražio kaznu za napadača Liverpoola. Meksikanac Marco Rodriguez je samo odmahnuo rukom.

„Suarez je odmah trebao dobiti crveni karton. Ugrizao me za rame. Ne mogu vjerovati“, rekao je Chiellini talijanskim medijima.

Urugvajski selektor Oscar Tabarez nije želio komentirati događaj, jer ga nije vidio.

Raniji incidenti

Prije četiri godine, kao član Ajaxa, Suarez je ugrizao za rame igrača PSV-a iz Eindhovena Otmana Bakkala.

Nizozemski savez kaznio ga je sa sedam utakmica neigranja, a mediji su ga proglasili „Ajaxovim Hanibalom“.

Još jednom je to učinio u dresu Liverpoola, u travnju 2013. godine, kad je ugrizao za ruku stopera Chelseaja Branislava Ivanovića.

Engleski nogometni savez tada ga je suspendirao na 10 utakmica.

Izvor: Agencije