Sušić o odlasku s kormila BiH narednih dana

Utakmicu protiv Irana Sušić smatra vrlo važnom za njega i igrače (EPA)

Safet Sušić, izbornik nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, priznao je uoči sutrašnjeg meča s Iranom, posljednjeg za bh. tim na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, kako su u taboru svjesni da su „razočarali neke ljude“ te dodao: „Ako treba, izvinjavamo im se“.

Javnosti je iz brazilskog Salvadora poručio kako su svi u reprezentaciji očekivali plasman u osminu finala Mundijala.

„Nije ispalo kako smo priželjkivali. Odigraćemo posljednji meč na svjetskom prvenstvu. Žao nam je svima, jer objektivno mogli smo da smo imali malo više sreće, malo bolje igrali, te da su sudije donijele logičnije odluke. Prvi put smo na svjrtskom prvenstvu i kada pogledam neke druge reprezentacije i njihove učinke, možda je ovo bio naš krajnji domet“, rekao je Sušić.

Ne žali, kako kaže, niti za jednim potezom kojeg je povukao tokom prvenstva u Brazilu – od sastava do taktike.

„Naš problem je i to što nismo uspjeli dati više od jednog gola. Nije problem bio naš način igre, nismo igrali sa jednim napadačem, već sa više napadača, jer naši ofanzivni vezni igrači su uvijek bili blizu gola protivnika. Dakle, naš problem je što nismo bili efikasni. Ne grize me savjest i ne žalim ni za čime“, poručio je Sušić.

O odlasku u narednih 10 dana

Na pitanje hoće li sutra posljednji put kao izbornik sjediti na klupi reprezentacije BiH, jer su se pojavile medijske špekulacije o njegovom odlasku, odgovorio je kako „nema smisla davati odgovore o budućnosti prije sutrašnje utakmice“.

„Znat će se sve u narednih 10 dana. Rekao sam i ranije da će mi biti teško jednog dana napustiti reprezentaciju BiH, jer ipak smo napravili nešto što nikada niko nije. Ostaće zapisano da je ova generacija igrača sa stručnim štabom otišla prvi put na svjetsko prvenstvo. Jednog dana dođe trenutak i treba da se rastanemo, ali sada nije momenat o tome pričati“, rekao je Sušić.

Za sutrašnju utakmicu protiv Irana najavio je kako će biti izmjena, jer taj susret smatra vrlo važnim za njega i igrače, jer će o tome ovisiti i kakav će doček imati po povratku Sarajevo.

„Neće nam biti lako. Međutim, vrlo važna stvar je da se na lijep način oprostimo od turnira. Ukoliko se to desi, kada poslije sve neko bude analizirao vidjeće da je bilo malo više sreće i malo poštenije ili realnije sudijske odluke, ova reprezentacija je mogla igrati među 16 najboljih na svijetu. Da nam je priznat regularan gol protiv Nigerije, igrali bi sutra ključnu utakmicu i za osminu finala trebao bi nam vjerovatno samo bod“, zaključno poručuje Sušić.

Izvor: Agencije