Struka o neuspjehu Hrvatske: Moglo se i moralo bolje

Modrić i Rakitić su imali previše defanzivne uloge, umjesto da su svoju kreativnost koristili prema naprijed (Getty Images)

Piše: Tomislav Šoštarić

Hrvatska je još u šoku nakon što je, u drugom poluvremenu odlučujuće utakmice za prolazak u osminu finala Svjetskog prvenstva u Brazilu, Meksiko “prešao” preko hrvatske izabrane vrste i s pobjedom od 3:1 izborio nastavak natjecanja.

I dok se razočarana javnost još pita što je krenulo toliko krivo, struka već počinje analizirati uzroke poraza i dojam koji je Hrvatska općenito ostavila u Brazilu.

Ipak, “trener svih trenera” Miroslav Ćiro Blažević, koji je “Vatrene” vodio do trećeg mjesta na SP-u u Francuskoj 1998. godine, nije jedan od njih.

“Što da kažem – da sam razočaran, utučen, da nisam spavao? To nikog ne zanima. Moglo je bolje, svi smo imali puno veća optimistička nego pesimistička očekivanja. Hrvatskoj je bilo mjesto među 16 najboljih”, kratko je za Al Jazeeru rekao Blažević.

Barić: Meksiko jednostavno bolji

Istodobno, također bivši hrvatski izbornik Otto Barić ne dvoji o uzrocima poraza i ispadanja s Mundijala. A njih ne vidi u taktici izbornika Nike Kovača niti u igračima, za koje smatra da su dali sve od sebe.

“Ima boljih od nas. Mi smo dobri, ali Meksiko je bolji od nas. Nije kriva taktika niti išta drugo, ne treba pričati priče i bajke, Meksiko je u ovom trenutku bolji od nas”, kaže Barić.

Riječ je, smatra Barić, o momčadi kompaktnijoj i fizički spremnijoj od hrvatske reprezentacije, koja teško prima gol te ističe da se Meksiko mjesecima pripremao za završni turnir, a njihov izbornik je napravio odličan posao te unio zajednički duh u momčad.

“Mislim da će oni biti opasni i u sljedećoj utakmici. Osminu finala mogu proći”, kaže Barić.

Bivši hrvatski reprezentativac Igor Bišćan također smatra kako su taj rezultat i igra pokazatelji realnog stanja.

Meksiko je, prema njegovom mišljenju, apsolutno zasluženo pobijedio te dodaje kako smatra da je ta momčad pokazala više i od Brazila.

“Napravili smo koliko jesmo, apsolutno se slažem s izbornikom kad kaže da su dečki dali sve od sebe, ali da su drugi bolji. Mi moramo vidjeti što to treba promijeniti u hrvatskom nogometu, zbog čega je to tako i zašto sve teže pratimo trendove suvremenog nogometa”, kaže Bišćan.

Rakitić i Modrić previše otraga  

S druge strane, nekadašnji trener zagrebačkog Dinama Branko Ivanković smatra da hrvatska selekcija, sa igračima koji igraju u velikim svjetskim klubovima, može daleko više nego što je pokazala.

Uzroke poraza vidi u ulogama u koje su stavljeni pojedini nogometaši. Prema njegovom mišljenju, neki od njih su postavljeni na mjesta na kojima ne mogu izraziti sve svoje kapacitete.

“[Luka] Modrić i [Ivan] Rakitić bili su angažirani na mjestima defenzivnih veznih, a oni su kreativci, jaki su prema naprijed. U obrambenim zadaćama su, također, jaki, ali ne maksimalno, oni nisu ‘dobermani'”, kaže Ivanković te posebno ističe predefenzivnu ulogu Rakitića koji u Sevilli igra izrazito ofenzivno i gdje dolaze do izražaja njegova kreativna moć, dribling i jak šut.

Zbog nedostatka jakog, pravog defenzivnog igrača u momčadi, kaže Ivanković, trpjeli su i bekovi koji su se, umjesto napadačkim, morali više posvetiti obrambenim zadacima i pokrivati bokove.

U utakmici s Meksikom je, također zbog defenzivnih uloga Rakitića i Modrića, kaže Ivanković, bilo premalo ulazaka u 16 metara.

“Tu i tamo [Ivica] Olić i [Mario] Mandžukić uz [Ivana] Perišića, ali to je bilo premalo. Ne broji se ofenzivnost brojem napadača, nego brojem ulazaka u završnicu napada”, kaže Ivanković te dodaje da je drugi krug bio realan rezultat za reprezentaciju Hrvatske koja, zbog niza pogrešaka, nije igrala igru kakva je inače odlikuje, odnosno da vodi igru, dominira i odlučuje o rezultatu. 

Kao i Bišćan s Barićem, tako se poznati sportski novinar Zdravko Reić slaže s Ivankovićevim kritikama.

Reić: Niz pogrešaka

“Svi smo žalosni, a ja sam bijesan jer je utakmica loše vođena i pripremana. Nakon početnih, Kovač je odjednom promijenio formaciju”, kaže Reić. 

Uzroke poraza protiv Meksika i neprolaska skupine u Brazilu stoga vidi u izborniku i njegovu stožeru. I on posebno velikom pogreškom smatra ulogu i zadatke koje je dobio Rakitić.

“Nedopustivo je da Rakitić ide u ‘čistačicu’, Kovač ga je vratio skroz natrag i on je cijelo prvo poluvrijeme ‘disao u plućima’ stopera”, kaže Reić te također ističe da je riječ o kreativcu koji je najbolji kada se nalazi odmah iza napadača.

Prema Reićevim riječima, izbornik i njegov stožer napravili su prevelik broj pogrešaka. Hrvatska reprezentacija, kaže, nije bila dovoljno ofenzivna, a Meksikanci su bili bolji i u skok igri, o kojoj se često govori kao o jačoj strani igre hrvatskih izabranika.

Reić zaključuje kako mnogi hrvatski reprezentativci igraju u najboljim svjetskim klubovima te da ta momčad ima veću kvalitetu koju nije pokazala krivnjom izbornika Kovača, za kojeg smatra da bi se trebao vratiti u mladu selekciju i naučiti zanat.

Izvor: Al Jazeera