Golom u sudijskoj nadoknadi Grčka prošla

Grčka je imala izglednije prilike, dva puta je pogodila prečku i jednom stativu (EPA)

Golom Samarasa iz jedanaesterca u posljednjoj minuti sudijske nadoknade Grčka se, pobjedom nad Obalom Slonovače sa 2:1, plasirala u osminu finala.

Iako igrači obje reprezentacije nisu pokazali mnogo, Grci su vodili veći dio susreta, pogodili dva puta prečku i jednom stativu, no Obala Slonovače je izjednačila u 74. minuti. Do kraja susreta afrički igrači nisu znali sačuvati rezultat koji ih je vodio u drugi krug, odnosno do ostvarenja historijskog rezultata za svoju zemlju.

Golove za Grčku postigli su Samaris i Samaras, a jedini gol za Obalu Slonovače dao je Bony.

U drugom susretu Kolumbija je sa 4:1 uvjerljivo slavila protiv Japana. Dva gola za Kolumbiju postigao je Martinez te po jedan Cuadrado i Rodriguez, dok je kod Japanaca gol za oproštaj od Mundijala dao Okazaki.

Kolumbija će u osmini finala igrati protiv Urugvaja, a Grčka protiv Kostarike.

Suarez ugrizao Chiellinija

Napadač urugvajske nogometne reprezentacije Luis Suarez ponovno se našao u centru pažnje svjetske javnosti, ali ovaj put ne zbog golova i sjajnih poteza, već zbog novog ugriza.

Ovaj put meta kontroverznog Urugvajca bio je stoper Italije Giorgio Chiellini koga je Suarez, čini se, u 80. minuti ogleda u Natalu ugrizao za rame.

Chiellini je kod sudije tražio kaznu za napadača Liverpoola, no Meksikanac Marco Rodriguez je samo odmahnuo rukom.

Iako je njegov potez kod sudija prošao nekažnjeno, Suarezu prijeti suspenzija FIFA-e ukoliko se zaista pokaže da je ugrizao italijanskog stopera.

„Suarez je trebao dobiti crveni karton. Ugrizao me za rame. Ne mogu vjerovati“, kazao je Chiellini za italijansku TV-stanicu RAI.

Već treći put grize

Ovo nije prvi put da se Suarez ponaša poput „hanibala“.

Prije četiri godine kao član Ajaxa ugrizao je za rame igrača PSV-a iz Eindhovena Otmana Bakkala. Holandski savez kaznio ga je sa sedam utakmica neigranja, a mediji su ga proglasili „Ajaxovim hanibalom“.

Još jednom je to učinio i u dresu Liverpoola kada je u aprilu prošle godine ugrizao za ruku stopera Chelseaja Branislava Ivanovića. Engleski nogometni savez (FA) suspendirao ga je na 10 utakmica.

FIFA je, u međuvremenu, najavila kako će pokrenuti istragu protiv Suareza, uz napomenu kako „čekaju izvještaj sudija nakon čega će prikupiti sve neophodne podatke kako bi donijeli ocjenu“.

Urugvaj izbacio Italiju

Suarezov Urugvaj je u Natalu pobijedio Italiju sa 1:0 i izborio plasman u osminu finala Svjetskog nogometnog prvenstva, dok četverostruki svjetski prvaci odlaze kući. Zajedno s njima na put će i reprezentacija Engleske koja je još u drugom kolu završila takmičenje.

Iako je Italijanima bio dovoljan remi za plasman u osminu finala, pokazali su mnogo više incijative, posebno u prvom poluvremenu, ali je njihova igra bila većinom jalova. Ključni trenutak dogodio se u 59. minuti kada je Italija ostala sa igračem manje jer je direktni crveni karton dobio Claudio Marchisio.

Urugvaj je brojčanu prednost pretvorio u zgoditak u 81. minuti, a strijelac je bio Diego Godin.

Dvije minute prije gola Italijani su tražili crveni karton za Suareza jer je ugrizao za rame Chiellinija, ali sudija nije reagirao.

Senzacionalna Kostarika

Senzacionalni osvajač prvog mjesta u grupi D, u konkurenciji tri bivša svjetska prvaka, reprezentacija je Kostarike, koja u osminu finala ide bez poraza jer je u posljednjem duelu protiv Engleske odigrala bez golova.

Ogled između Kostarike i Engleske bio je jedan od najlošijih u dosadašnjem dijelu Prvenstva.

Engleski selektor Roy Hodgson je načinio devet izmjena u odnosu na prve dvije utakmice, pa je pružio priliku igračima koji do sada nisu igrali ili su imali malu minutažu.

Kostarika je zaključila takmičenje po grupama na prvom mjestu sa sedam bodova, Urugvaj je drugi sa šest bodova, Italija ima tri, a Engleska je posljednja s tek jednim bodom.

Izvor: Al Jazeera i agencije