Japanci: Brazuka je optimalno rješenje

Japanci ništa ne prepuštaju slučaju: loptu Brazuka, kojom će se igrati Svjetsko prvenstvo u nogometu u Brazilu, detaljno su analizirali i došli do zanimljivih saznanja.

Japanski naučnici su izvršili posebna testiranja kako bi ustanovili karakteristike Brazuke, a prikupljene informacije mogu koristiti igračima.

“Mislim da je Brazuka optimalno rješenje, naročito igračima iz Azije, koji u prosjeku šutaju nježnije od nogometaša sa Zapada. Relativno laganim udarcima ona leti dosta dobro”, izjavio je profesor Takeshi Asai.

Kompanija Adidas uložila je velike napore da popravi utisak sa prošlog Mundijala. Jabulani, koji su proizveli za SP u Južnoj Afirci, proglašen je potpunim promašajem. Asai smatra da je ključno bilo smanjenje broja panela. Brazuka je, umjesto osam, sastavljena od šest panela.

Kao japanske Nindže

“Smanjen je broj panela, a šavovi su izduženiji. Zbog toga je otpor zraka manji, pa lopta može duže letjeti”, kaže on.

Istraživanja su dala iznenađujuće rezultate – let Brazuke Asai je uporedio s letom “shurikena”, koji su koristile japanske Nindže. To je razlog zbog kojeg u Brazilu procjenjuje veliki broj uspješnih dugih pasova.

“Kada Brazuka leti, otpor zraka se konstantno smanjuje, što omogućava bolji let, odnosno veću preciznost”, rekao je Asai.

Iako je samo jedan gram lakša od Jabulanija, Brazuka je mnogo drugačija lopta. Japanci smatraju da neće odgovarati igračima kao što je Cristiano Ronaldo, koji se oslanjaju na “efej” prilikom izvođenja slobodnih udaraca.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Oficijelne lopte za Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu će biti izrađene u Pakistanu, nakon što je kineska kompanija raskinula ugovor s Adidasom. Ali, iznenadna prilika ima i svoju cijenu – sada pakistanska kompanija ima samo mjesec dana za posao za koji je obično potrebno pola godine.

Dva dana uoči ždrijeba za Svjetsko prvenstvo, predstavljena je službena lopta, kojom će igrati 32 najbolje reprezentacije svijeta. Nakon južnoafričkog Jabulanija prije četiri godine, nova lopta ponijela je ime – Brazuka.

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO