Rusija i Južna Koreja igrali bez pobjednika

Oba gola na utakmici postigli su igrači koji su ušli s klupe (EPA)

U susretu prvog kola H skupine Svjetskog nogometnog prvenstva Rusija i Južna Koreja su u Cuiabi, na Areni Pantanal, odigrale bez pobjednika, 1:1.

Južna Koreja je povela u 68. minuti golom Lee Keun-hoa, nakon velike pogreške ruskog vratara Igora Akinfejeva, kojem je lopta ispala iz ruke i ušla u gol. Ruski vratar je cijeli susret pokazivao nesigurnost i u tri navrata je imao problema s hvatanjem lopte.

Rusi su izjednačili u 74. minuti golom Aleksandra Keržakova, koji je u igru ušao tri minute ranije.

U susretima drugog kola 22. lipnja sastaju se Belgija – Rusija, te Južna Koreja – Alžir.

Preokret Belgije

U prvom duelu dana Belgija je preokrenula rezultat protiv Alžira i upisala pobjedu od 2:1 u meču prvog kola grupe H Svjetskog prvenstva.

Alžirci, koje sa klupe predvodi proslavljeni bosanskohercegovački stručnjak Vahid Halilhodžić, došli su u prednost u 24. minuti, kada je Belgijanac Jan Vertongen u šesnaestercu svoje selekcije oborio Sofianea Feghoulija, a sudac Marco Rodriguez (Meksiko) pokazao na bijelu točku.

Siguran realizator najstrožije kazne bio je upravo Feghouli, a Vertongen je dobio žuti karton.

Rezultat se nije mijenjao do 70. minute, kada je loptu u šesnaesterac Alžiraca ubacio Kevin de Bruyne, a glavom ju je u mrežu afričke ekipe proslijedio Marouane Fellaini, koji je u igru ušao pet minuta ranije.

“Crveni vragovi” poveli su sa 2:1 u 80. minuti, kada je Belgija izvela odličan kontranapad, Eden Hazard protrčao po lijevoj strani i uposlio na lijevoj strani usamljenog Driesa Mertensa, koji je snažnim udarcem savladao alžirskog golmana Raisa M'Bolhija.

Meksiko osvojio bod protiv Brazila

Nogometna reprezentacija Meksika uspjela je izboriti bod u duelu drugog kola grupe A Svjetskog nogometnog prvenstva, a najzaslužniji što domaćin nije osvojio puni plijen je golman “El Trija” Guillermo Ochoa. On je ukrotio nekoliko odličnih pokušaja Brazilaca, a jednu loptu u prvom dijelu meča je “skinuo” sa gol-linije.

Obje ekipe su u prvom kolu skupine A upisale pobjede. Brazil je na otvaranju Mundijala savladao Hrvatsku sa 3:1, dok su Meksikanci rezultatom 1:0 pobijedili Kamerunce.

Hrvatska i Kamerun će podijeliti megdan u ponoć sa srijede na četvrtak na stadionu u Manausu.

Izvor: Al Jazeera i agencije